Espanya investiga Orfund per crims contra la humanitat

L’Audiència nacional espanyola ha admès a tràmit una querella criminal contra Manuel Terrén, ex-resident al Principat ara al Brasil, que va ser un dels responsables de l’empresa fonedora andorrana a l’Àfrica alhora que mà dreta de Jordi Cinca en el conglomerat empresarial

Manuel Terrén el 2017 accedint a la Seu de la Justícia.
Manuel Terrén el 2017 accedint a la Seu de la Justícia. altaveu

El ‘cas Orfund’ reviscola. L’Audiència nacional espanyola ha admès a tràmit una querella criminal contra el ciutadà espanyol resident actualment al Brasil i anteriorment establert a Andorra Manuel Terrén Parcerisas. A Terrén, alt executiu d’Orfund juntament amb Jordi Cinca i home de confiança del grup andorrà per a l’Àfrica, se’l situa com a líder d’una xarxa dedicada a la venda il·legal a Europa dels denominats ‘diamants de sang’ de Sierra Leone.

El diari espanyol ‘El Periódico de España’ publica aquest dilluns l’admissió a tràmit de la querella i dóna molts detalls tant del voluminós escrit presentat davant de l’Audiència nacional com dels passos a seguir. En aquest sentit, el jutge magistrat Alejandro Abascal amb el suport del fiscal Pedro Martín Torrijos hauria obert una investigació per crims contra la humanitat, esclavitud, delictes contra les persones en cas de conflicte armat i pertinença a organització criminal. La querella l’hauria interposat un advocat espanyol en nom d’un ciutadà africà que entre el 1999 i el 2002 hauria estat obligat a treballar en mines de diamants.

Una vegada admesa la querella, la primera diligència que preveu dur a terme el jutge de l’Audiència és prendre declaració, el 8 de febrer, a un seguit d’ex-treballadors d’Orfund, per intentar confirmar els indicis de delicte que es desprenen de l’escrit presentat. En aquest document s’hi relaten els lligams que Orfund Holding tenia en països com Libèria o Sierra Leone, especialment a través de filials com ara DiAndorra o Blue Stone.

El \'desaparegut\' Manuel Terrén es presenta \'de sobte\' al Tribunal de Corts per justificar la seva actuació i l\'activitat d\'Orfund

Relacionat

El 'desaparegut' Manuel Terrén es presenta 'de sobte' al Tribunal de Corts per justificar la seva actuació i l'activitat d'Orfund

La querella situa Manuel Terrén Parcerisas, que segons ‘El Periódico de España’ encara no ha estat citat a declarar, com l’home que controlava per compte d’Orfund tots els moviments que les societats lligades a la suposada fonedora andorrana feien a l’Àfrica. Segons l’escrit, les excavacions en mines, que tenien el suport de varis dirigents dictatorials de la zona, com Charles Taylor o Alhaji Sekou Fofana, eren poc menys que tapadores, perquè aquells recintes no eren rentables.

En canvi, es pressuposa que el grup andorrà adquiria els diamants que després introduïa cap a Europa a través de contactes amb el grup armat del Front Revolucionari Unit (FRU), que operava a Sierra Leone. En tot cas, Manuel Terrén, que havia estat accionista minoritari d’Orfund com Jordi Cinca, regentaria actualment un complexe hoteler al Brasil. El 2017, i per sorpresa, es va presentar al Principat per respondre a la citació del Tribunal de Corts en el marc d’una querella contra Cinca i Orfund derivada de l’aparició del llavors ministre de Finances als denominats ‘Papers de Panamà’. Terrén va assegurar que Orfund tenia activitat real i que operava degudament i seguint el marc legal establert a cada moment.

Comentaris (33)

Trending