Investiguen un bomber per una presumpta agressió sexual a una dona

Els fets denunciats per la suposada víctima el 19 de març havien succeït una setmana abans en un xalet de Sant Julià de Lòria

-
-
La policia i la Batllia investiguen un agent del cos de salvament i extinció d’incendis per una presumpta agressió sexual a una dona amb qui hauria contactat a través de les xarxes socials i amb qui, posteriorment, hauria mantingut una relació sexual consentida que s’hauria complicat. Els fets haurien tingut lloc el 12 de març i la suposada víctima els hauria denunciat una setmana després. El cos de l’ordre ha pres declaració al denunciat com a sospitós de cometre un delicte contra la llibertat sexual -sense arribar-lo a detenir en cap moment- i després de recopilar tot un seguit d’elements documentals hauria completat els darrers dies el dossier del cas per traslladar-lo a la Justícia, de qui dependrà a partir d’ara qualsevol actuació per aclarir els fets. 

Més enllà de la investigació policial i judicial, la direcció dels bombers ha hagut d’intervenir en l’afer pel suposat comportament inapropiat de l’agent denunciat en hores de feina. El bomber hauria enviat a la denunciant, dies abans de la trobada en què suposadament s’hauria donat l’agressió sexual, imatges i vídeos de contingut sexual molt explícit, protagonitzat pel mateix agent mentre estava de guàrdia i al parc del cos de salvament i extinció d’incendis. Els investigadors van amb peus de plom davant els dubtes que genera el comportament tant del presumpte agressor com de la suposada víctima. 

Els dos protagonistes del cas, a l’entorn de la quarantena, havien entrat en contacte via Instagram el 2 de març i es coneixien de quan van estudiar secundària

Mentrestant, la denunciant, segons fonts coneixedores del cas, el que consideraria és que hi ha hagut una indeguda aplicació dels protocols establerts davant situacions com la denunciada per ella i un presumpte intent de protegir el bomber. Sia com vulgui, i després que l’afer arribés a altes instàncies del ministeri d’Interior i Justícia, les diligències policials s’haurien accelerat, prenent declaració al denunciat amb el que tècnicament s’anomena una ‘mini-lectura’ de drets prèvia, i bolcant imatges, vídeos i missatges que contenia el telèfon de la suposada víctima i que s’haurien intercanviat durant uns dies els dos protagonistes del malaurat encontre.

Els fets

La història que ara s’investiga judicialment té el punt de partida, segons que ha pogut saber l’Altaveu, el 2 de març. Via la xarxa social Instagram, el bomber entra en contacte amb la dona, una resident de llarga durada al país i d’uns 40 anys. La dona no se sorprèn. Altres persones, inclosos uniformats, haurien contactat amb ella pel mateix canal. Resulta que es coneixen per haver coincidit, anys abans, en el mateix centre educatiu de segona ensenyança. I comencen un intercanvi de missatges, per Instagram i per WhatsApp, durant uns quants dies i que, entre altres, té un evident component de caràcter sexual.

El dia que haurien succeït l’abús, hi va haver una primera relació sexual consentida i, després, segons la denúncia, l’home hauria continuat contra la voluntat de la noia

Tots dos concerten una cita. El 12 de març, un dilluns, a Sant Julià, tal i com consta en la denúncia policial formalitzada una setmana després. Del centre de la parròquia, el bomber, amb un vehicle seu, es trasllada ja amb la seva acompanyant a un habitatge d’un familiar en un altre punt de la mateixa parròquia. Allí hi ha un primer encontre sexual consentit després del qual, segons figura en la denúncia i un complement posterior, del 22 de març, la dona demana o reconduir la situació o deixar-ho córrer en no trobar-se a gust amb l’actitud de l’home.

Segons la versió de la víctima, el bomber hauria fet cas omís a la negativa de la dona i aprofitant que aquesta havia relliscat i havia quedat en una posició d’inferioritat en un sofà, l’hauria penetrat contra la seva voluntat i després l’hauria arrossegat per terra agafant-la pels cabells i hauria ejaculat damunt la dona. Sempre segons la versió que ofereix la suposada víctima en les denúncies policials. L’home demana a la dona, mentre aquesta es vesteix encara sota un aparent bloqueig, que s’oblidi d’ell, que no s’han vist mai. I la porta un altre cop al centre de la parròquia perquè pugui agafar l’autobús per traslladar-se al seu domicili, a les parròquies centrals. Li torna a recordar que allò no ha existit mai i procedeix, a les poques hores, a bloquejar les aplicacions telefòniques i socials que mantenia amb la dona.

La suposada víctima, encara en xoc, es posa en contacte l’endemà amb un comandament dels bombers de la seva confiança per exposar-li la situació. I és aquí quan hauria pres cartes en l’afer la direcció del cos de salvament i extinció d’incendis. La dona, a més, comença a difondre algunes fotografies del bomber sense roba -però amb la cara i els genitals degudament coberts via informàtica- per diverses xarxes socials. Alhora, demana suport a l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) que la cita per al 19 de març. És aquesta data quan, després d’exposar la situació a la mediadora social de l’organització, les dues dones es traslladen al despatx central de la policia a denunciar l’afer.

La denúncia

Els agents que inicien la presa de declaració demanen que, abans de res i malgrat els dies transcorreguts, acudeixi a l’hospital a fer-se un reconeixement forense. La dona se sotmet a la revisió mèdica oportuna i el vespre d’aquell dilluns 19 de març acaba formalitzant la denúncia per agressió sexual tot informant que està pendent dels resultats d’una analítica forense -que acabarien determinant l’existència d’una infecció originada per transmissió sexual- i que pot posar a disposició dels agents tot de material que s’hauria intercanviat (la dona es defineix amb sinceritat com a liberal i sense tabús, “però no és no”) amb el suposat agressor.

Després d’uns dies de paràlisi, la setmana passada es va prendre declaració a l’agent sense ser detingut i s’ha recuperat tots els missatges, fotos i vídeos que es van intercanviar

Vist que a parer tant dels experts de l’ADA i els seus assessors jurídics com de la pròpia afectada, el treball policial no avança, els dies 22 i 28 de març hi dos nous complements de denúncia. Enmig, el suposat agressor es posaria en contacte novament amb la presumpta víctima per demanar-li excuses i sol·licitar-li que retiri les imatges que havia estat difonent per les xarxes socials atès que poden danyar la imatge del cos de bombers. En aquell moment, suposadament, l’home encara no era conscient que hi havia una denúncia policia en contra seva però sí sabia que la direcció del cos de salvament i extinció d’incendis tenia alguns detalls del succeït.

Segons diverses fonts, a finals de la setmana passada, i per completar el dossier obert, la policia va citar a declarar el bomber denunciat per poder saber la seva versió dels fets. Sense necessitat d’haver d’acudir amb advocat, sense tenir-lo per detingut en cap moment, però deixant-li clar que se l’escolta com a sospitós d’haver comès un delicte d’agressió sexual i, per tant, que es pot negar a respondre les preguntes que vulgui. Finalment, aquest darrer dimecres els especialistes en tecnologia i informàtica del cos haurien recuperat del telèfon de la víctima tots els missatges, fotos i vídeos intercanviats pels dos protagonistes dels fets.

Les fonts consultades han assegurat que per a la policia, el dossier ja està complert. I aquest s’hauria traslladat o estaria a punt de fer-ho a la Batllia per tal que el jutge instructor que per torn se li assigni el cas en faci una primera valoració i decideixi quines diligències més fa practicar, si escau, abans de determinar l’avenç o la resolució judicial de l’afer.

Comentaris

Trending