Investiguen la mort sobtada d’un cavall i vuit eugues en una finca de Llorts

Agricultura analitza el cas i ja ha enviat a dos laboratoris especialitzats de Barcelona mostres tant dels animals com del menjar i l’aigua que se’ls subministrava

El prat on es van localitzar els equins morts és a tocar el camí de la Ruta del Ferro, a Llorts.
El prat on es van localitzar els equins morts és a tocar el camí de la Ruta del Ferro, a Llorts.
El departament d’Agricultura coordina la investigació oberta arran de la mort, a principi de setmana, d’un cavall i vuit eugues en una finca a l’aire lliure de Llorts, molt a prop de la mina que hi ha a l’inici del camí de la Ruta del Ferro. El cas s’està tractant amb molta discreció i els responsables de l’àrea governamental ja han enviat cap a un parell de laboratoris universitaris especialitzat en veterinària i toxicologia de Barcelona mostres tant dels teixits, els òrgans i la sand dels animals com del menjar i l’aigua que se’ls hauria subministrat.

Una quinzena d’equins -tot eugues de cria menys un mascle semental, tot equins de tir- feien vida en un prat a tocar el camí ral. Segons han explicat diverses fonts, un turista hauria detectat com jeien aparentment mortes les bèsties i hauria alertat els responsables d’un establiment hoteler, que va mobilitzar tot de personal fins que de seguida haurien arribat a lloc veterinaris del Govern. Segons les fonts consultades, d’entrada es van localitzar cinc equins morts (el cavall i quatre eugues). Dues femelles més presentaven signes d’un evident malestar. Tot i les atencions veterinàries, confirmades per fonts oficials governamentals, els animals que es van trobar amb vida però donen símptomes d'alguna dolença van morir al cap de poques hores.

La primera alerta la va donar un turista que transitava per la Ruta del Ferro; d'entrada es van localitzar cinc equins morts, dos van morir poc després i dues eugues més van aparèixer sense vida l'endemà

Per evitar l’alarma social, segons les fonts, els primers equins difunts es van cobrir ràpidament amb unes lones. Les morts, ocorregudes entre diumenge i dilluns, es van descobrir vers les 8 del matí del primer dels dos dies citats. Al camí ral aviat s’hi haurien arreplegat uns pocs curiosos. Amb celeritat, s’haurien recollit les mostres pertinents dels animals i amb un camió es van retirar poc després. La seva destinació, almenys inicialment, havia de ser la planta incineradora de la Comella, on es fa el tractament pertinent per desfer-se de les bèsties.

Els animals, tant els que ja es van localitzar morts com les dues eugues que tot i estar en mal estat encara es van trobar vives, treien o haurien tret abundant escuma per les narius. També s’hauria agafat mostres d’aquesta escuma per si pot donar alguna pista que permeti aclarir la causa de la mort dels equins. Després de retirar els primers set cadàvers, es va decidir canviar de prat la resta de l’eugassada, per evitar que fos l’herba o algun altre element del prat on feien estada els equins el culpable de les dolences que haurien portat a la mort els animals.

L’endemà van aparèixer mortes, ja en la nova ubicació, dues eugues més. En principi, presentaven el mateix símptoma que la resta d’equins morts. Algunes fonts han explicat, a més a més, que poc o molt, totes les bèsties difuntes presentaven una alta quantitat d’aigua al cos, especialment als pulmons. Els resultats de les analítiques que s’estan fent trigaran, ben bé, un mes a tenir-se. Totes les hipòtesis, hores d’ara, estarien obertes. I s’especula amb alguna intoxicació o enverinament. De fet, les proves que s'estan practicant ja estan encarades a trobar tòxics. Tot plegat no vol dir, en cap cas, que hi hagi d’haver voluntarietat o intenció culposa rere la causa de la mort.

La propietat de l’eugassada habitualment porta des de Noves de Segre el menjar que dóna als animals, segons les fonts consultades. Les autoritats governamentals responsables de la salut animal consideren el fet totalment aïllat. Almenys ara per ara no s'ha detectat cap altre cas que presenti la mateixa simptomatologia, ni entre els caps de bestiar restants de l'eugassada de la qual formaven part els equins morts ni, tampoc, de cap altra colla d'eugues i cavalls que pugui fer estada a les mateixes contrades.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending