Investiguen la mort de dues gosses a la gossera nacional per ingerir raticides

Un tercer animal va morir la setmana passada degut a una malaltia que no s’havia tractat degudament

-
-
El departament d’Agricultura té oberta una investigació per determinar les causes de la mort els darrers dies de dues gosses a la gossera nacional, ubicada a tocar de la frontera hispanoandorrana. Tots els indicis apunten a què els dos animals haurien ingerit raticides que s'està investigant d'on van sortir. Les dues gosses afectades serien, ara per ara, les úniques que des del cap de setmana passat van mostrar símptomes de la dolença que els ha portat a la mort.

Les diferents fonts consultades han assegurat que en principi es tracta d’una situació aïllada. Al contrari del que ha publicat l'Altaveu per error, els primers elements de la investigació han deixat clar que a l'interior de les instal·lacions de la gossera no hi ha cap rastre de raticida. Fa unes setmanes s'hauria desinfectat l'equipament seguint els protocols i el funcionament habitual (malgrat que fonts de col·lectius animalistes han assegurat també que alguns voluntaris haurien alertat de la presència de ratolins). Els productes que s'haurien utilitzat, però, són totalment compatibles amb la presència d'altres animals, com per exemple els gossos, segons que garanteix el departament d'Agricultura.

En tot cas, la investigació oberta, en què hi participen els banders amb el gos expert en la detecció de verins i avançada per 'Diari d'Andorra', hauria de descartar que s’hagi tractat d’un acte dolós, d’una situació dissenyada per buscar danyar els animals que fan estada a la instal·lació. No obstant això, més enllà de les instal·lacions també s’estan revisant les zones properes a l’equipament per on solen passejar els cans quan els voluntaris van a buscar els animals per treure’ls una estona d’esbarjo. I és que no hi ha dubte que les gosses mortes haurien estat víctima de les lesions causades per un anticoagulant, que sí que es present amb els raticides però no amb els productes que s'usen a la gossera.

Les dues gosses mortes, Kira i Fiona, tenien totes dues cinc anys. De moment no se'ls haurien practicat les corresponents autòpsies. La primera havia arribat a la gossera el mes de març i la segona feia estada a l’equipament des de l’agost del 2018. Encara hi ha una tercera gossa morta, la setmana passada. Nami hauria mort per causes naturals, una malaltia pulmonar terminal que no va ser tractada degudament al seu moment. De fet, diversos col·lectius animalistes han lamentat la deixadesa i poca cura amb què tot sovint es tracten els estadants de la gossera. De fet, no han descartat que aquesta deixadesa sigui també un dels motius que indirectament hauria causat l’enverinament de Kira i Fiona. Tampoc no es pot descartar que algun dels cans morts haguessin tingut accés, a l'exterior de la gossera manté en tot cas Agricultura, a algun ratolí que al seu torn hagués ingerit raticides.

 

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending