Moreno admet preocupació per l’impacte que pot tenir l’acord amb la UE sobre els foragitaments

(AMB VÍDEOS) La policia i la guàrdia civil reforcen “els llaços de cooperació” especialment en matèria formativa en el marc de la visita a Andorra de la directora general de l’institut armat espanyol

Jordi Moreno dirigint-se a la directora general de la guàrdia civil entre altres comandaments i dirigents polítics.
Jordi Moreno dirigint-se a la directora general de la guàrdia civil entre altres comandaments i dirigents polítics. Toni Solanelles

El director de la policia, Jordi Moreno, ha admès que “ens preocupa” l’impacte que pugui tenir un eventual acord d’associació amb la Unió Europea (UE) en relació amb la lliure circulació de persones i les limitacions que es puguin imposar a les expulsions administratives actualment tant habituals. Moreno ha reconegut aquesta preocupació davant la directora general de la guàrdia civil, María Gámez, que durant una visita institucional al Principat ha assegurat que els dos cossos de seguretat treballen conjuntament “extraordinàriament bé”.

És el primer cop des del 2001 -quan va venir a Andorra el llavors màxim responsable de l’institut armat espanyol Santiago López Valdivielso per signar un protocol amb qui llavors dirigia la policia, Xavier Sopena- que un director general de la guàrdia civil, en aquest cas directora, visita el Principat. Gámez hi fa una visita institucional d’alt nivell que s’ha iniciat aquest matí amb una reunió de treball amb la direcció de la policia i, després, una petita trobada amb el ministre d’Interior en funcions, Josep Maria Rossell, i el secretari d’Estat Joan León.

Tots dos països es troben en la recta final de les respectives legislatures polítiques i per aquest motiu s’ha agilitat la visita oficial, que segons Gámez ha servit per “reforçar llaços de cooperació” entre els dos cossos de seguretat. La directora general de la guàrdia civil, acompanyada del DAO del cos armat, Pablo Salas, i altres comandaments, ha destacat especialment “la intensa relació en matèria formativa”. Gámez ha explicat que durant l’any passat unes 24 accions formatives de l’institut armat espanyol van comptar amb presència de funcionaris andorrans.

María Gámez ha remarcat, per exemple, formacions en matèria de protecció de menors o de delinqüència cibernètica. Jordi Moreno ha explicat que ara mateix hi ha un agent de Tedax i tres guies canins formant-se a Espanya amb la guàrdia civil, i ha afirmat que tot i la relació amb altres cossos, és amb l’institut armat amb el qual es manté més relació en matèria de formació. “Es treballa molt bé”, ha reconegut el director de la policia andorrana.

Gámez recorda que “la delinqüència no té unes fronteres determinades” i el director de la policia andorrana reconeix que si mai Brussel·les imposa noves directrius migratòries “es revisaran els protocols, s’actualitzaran, i s’haurà de millorar la col·laboració i bona entesa”

La directora de la guàrdia civil ha assegurat que cal preparar-se per afrontar noves activitats delictives com les que tenen a veure amb la tecnologia, que traspassen barreres i fronteres físiques. Hi ha aspectes com “el tràfic de tabac, que té molt menys pes” i malgrat que la guàrdia civil s’hi manté vigilant però ja no preocupen, i altres activitats, com la ciberdelinqüència, que va a l’alça. Sense donar exemples concrets, Gámez ha elogiat el funcionament d’algunes operacions conjuntes.

La directora general de la guàrdia civil ha recordat que “la delinqüència no té unes fronteres determinades” i, per tant, contribuir a la formació d’un cos policial com l’andorrà és també afavorir que hi hagi menys activitat delictiva en general tenint en compte que Andorra i Espanya comparteixen espais gairebé comuns i, per tant, com més efectius puguin ser els cossos de seguretat d’un cantó i l’altre de la frontera menys riscos.

Ha estat en aquest marc quan s’ha demanat a Moreno si l’amoïnava les limitacions que la UE pot posar als tradicionals foragitaments o devolucions en calent que de manera recurrent ja sia la pròpia policia o el ministeri d’Interior acorden. El director policial, que en la reunió de treball estava acompanyat pels adjunts, Bruno Lasne i Miquel Àngel Barbolla, ha admès que “ens preocupa” i ha explicat, no obstant això, que quan sigui el moment espera que “es revisaran els protocols, s’actualitzaran, i s’haurà de millorar la col·laboració i bona entesa” amb els cossos veïns per garantir els actuals nivells de seguretat.

Formalment, aquesta qüestió no s’ha tractat durant la reunió de treball. En canvi, sí que s’ha parlat de possibles mecanismes per facilitar l’accés de la dona als cossos de seguretat. Per a María Gámez, es tracta d’un “desafiament” que afronten les policies de gairebé tot el món. La directora de la guàrdia civil ha assegurat que en el seu cos s’estan fent “accions positives” per fomentar la presència femenina.

Amb tot, i malgrat fer 35 anys de la incorporació de la primera dona a l’institut armat, les dones no arriben ni al 10% del total de la plantilla d’agents de la guàrdia civil. I això que segons Gámez, la presència femenina en segons quines àrees de treball “és imprescindible i altres seria absolutament desitjable” però, en qualsevol cas, és complexe arribar als nivells que caldria, situació que, ha compartit amb Moreno, també es dóna a Andorra.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending