Sorpresa a Interior perquè els mossos situïn a Andorra una porta d’entrada d’armes a Catalunya

El ministeri assegura que no ha tingut mai cap comunicació ni de la policia catalana ni de cap altre en relació amb eventuals problemàtiques d’armament adquirit al Principat

Armes de simulació exposades en l'aparador d'un establiment del Principat.
Armes de simulació exposades en l'aparador d'un establiment del Principat. Toni Solanelles

La ‘denúncia’ formulada per un comissari general d’investigació dels Mossos d’Esquadra en relació amb el fet que Andorra, i d’altres països, són focus d’entrada d’armes a Catalunya usades per bandes criminals ha agafat de sorpresa el ministeri d’Interior. Per al departament de tutela de la policia andorrana, no existeix cap problemàtica del calat insinuat pel comandament de la policia catalana en relació amb armament que pugui ser adquirit al Principat.

De fet, fonts dels mossos han matisat aquest dilluns les manifestacions fetes pel comissari Ramon Chacón en un programa d’una emissora de ràdio catalana i han assegurat que més que una certesa absoluta, el que va voler fer el comandament policial català era posar exemples, sense pretendre anar més enllà. En tot cas, no hi ha concrecions: ni quantes armes s’han comissat de procedència ‘andorrana’, ni en quines operacions, ni de quin tipus d’armament es tractava.

Molts incidents violents estan vinculats al cultiu de marihuana.

Relacionat

Els Mossos alerten que Andorra s’ha convertit en un punt d’entrada d’armes cap a Catalunya

Des del ministeri que dirigeix Josep Maria Rossell, fonts oficials han assegurat que “no tenim cap informació i tampoc se’ns ha notificat cap problema” ni des dels Mossos d’Esquadra ni des d’Interpol ni des de cap altre organisme policial internacional. “No hi ha hagut cap comunicació, no hi ha hagut cap manifestació”, han indicat les fonts consultades que han assegurat que, justament, amb el nou reglament d’armes, publicat dimecres passat al BOPA, es posen nous filtres tant per a la tinença d’armes com per a la compra-venda.

La policia catalana ha matisat les manifestacions d’un comissari general d’investigació assegurant que més que una acusació era un exemple sense concreció

Cert és, però, que aquest reglament feia molt temps que s’estava cuinant no sense dificultats. I que en part, països veïns -Espanya sense anar més lluny- ja havien posat el crit al cel amb anterioritat de la facilitat, per dir-ho d’alguna manera, amb la qual cert armament es pot, o es podia almenys, adquirir al Principat. En part, aquest reglament publicat recentment hauria de solucionar aquestes queixes. I el reglament s’ha publicat ara i no mesos o fins i tot algun any, quan ja estava al forn.

A Catalunya els darrers temps han proliferat, i molt, els grups que es dediquen al conreu de marihuana. I al seu tomb hi ha tràfic d’altres drogues i enfrontaments armats. La situació -i el negoci, malauradament molt atractiu i suculent- és de tanta conflictivitat que el que podria passar com una producció agrícola, per dir-ho banalment, s’ha convertit en una altra cosa i components dels grups que es dediquen a aquest negoci van literalment armats. I més sovint del que hauria de ser, s’enfronten si fa falta a qui faci falta.

Caldrà veure l’aplicació efectiva del reglament publicat dimecres passat al BOPA, atès que fonts oficioses han confirmat que el control que la policia fa de les armes i les armeries és més aviat escàs. Que no hi ha ni mitjans, sobretot, ni prou coneixement en alguns casos per dur a terme la tasca de prevenció que caldria i de fiscalització dels establiments que es dediquen a vendre armes i munició, entre altres.

Documents

Comentaris (9)

Trending