Nova agressió a un carceller per la crispació que es viu entre els presos

La tensió entre la població reclusa per l’inexistent contacte que se’ls permet amb l’exterior o l’obligació de dur les mascaretes també al pati és molt palpable

Una imatge de l'exterior del centre penitenciari.
Una imatge de l'exterior del centre penitenciari. Toni Solanelles

La tensió que es viu entre al població reclusa per les limitacions que està generant, a priori, la gestió de la pandèmia i les mesures per mirar d’evitar la propagació del virus al centre penitenciari és molt palpable. I ha tornat a comportar un incident de gravetat: dimecres, un pres va agredir de forma notable un vigilant penitenciari. De fet, una vigilant. Perquè el component masclista, segons les fonts, també hi va jugar en aquest cas.

No és la primera vegada ni la segona des de l’esclat de la crisi sanitària que hi ha enfrontaments més o menys greus entre reclusos i agents penitenciaris. Hi ha moltes circumstàncies que hi juguen -en un dels darrers casos greus era per l’estat de dependència als estupefaents del reclús que va protagonitzar l’altercat-, però és palpable el malestar que es viu per la gestió de les mesures derivades de la pandèmia i que molts presos consideren exagerades i no degudament regulades.

Una bona part dels reclusos es consideren com a nucli convivent o ‘bombolla’ i creuen que, havent passat una quarantena aïllats quan ingressen al centre penitenciari, aquells que ho han fet després de l’esclat de la crisi sanitària, no hi ha lloc a què se’ls imposin mesures de distanciament

Dues de les qüestions que més malestar estan causant són el fet que no es pugui mantenir contacte amb l’exterior, que no es pugui rebre la visita de familiars o amics, que no hi hagi l’opció de fer vis-a-vis presencials. Amb prou feina si hi ha comunicacions via ‘skype’, per telèfon o similar. Un altre element que també neguiteja i que ha comportat que s’hagin obert diferents expedients disciplinaris és el fet que s’obliga, sense que aparentment hi hagi una directriu escrita i degudament escrita, a dur mascareta al pati.

Una bona part dels reclusos es consideren com a nucli convivent o ‘bombolla’ i creuen que, havent passat una quarantena aïllats quan ingressen al centre penitenciari, aquells que ho han fet després de l’esclat de la crisi sanitària, no hi ha lloc a què se’ls imposin mesures de distanciament. En aquest sentit, creuen que l’únic problema que hi pot haver és que siguin els vigilants els qui porten el virus des de l’exterior. I tot plegat fa crispar l’ambient.

En qualsevol cas, aquest dimecres un pres que porta relativament poc ingressat -i que està acusat d’estafar un establiment hoteler alhora que d’alterar documentació oficial- hauria empentat de forma molt violenta una carcellera, que va caure a terra. Quan el reclús s’anava a abraonar sobre de la vigilant, altres companys van saltar en el seu auxili i van poder reconduir una situació que hauria pogut ser clarament més greu.

Hi ha reclusos, han explicat les fonts, que depèn de quina cultura o formació tenen, els costa acceptar ordres de les vigilants, pel fet de ser dones. Caldrà veure si el fet es denuncia i això comporta un agreujament de la pena per al pres. No obstant, segons les fonts, històricament quan es tracta d’un reclús estranger es mira d’evitar de denunciar segons quines situacions perquè no s’allargui el temps de reclusió i així es pugui procedir a la sortida i expulsió del pres tan aviat com sigui possible i sense dilacions afegides.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending