La meitat de les sancions aplicant la Llei de seguretat pública són per fer soroll

La policia considera la norma un molt bon instrument i des que va entrar en vigor i fins abans de les darreres modificacions havia obert uns 1.500 expedients

Restes del 'botellón' a un dels vorals del camí que surt de la Costa de Nagol.
Restes del 'botellón' a un dels vorals del camí que surt de la Costa de Nagol. Altaveu

Pertorbar la tranquil·litat pública fent soroll és el comportament que, de lluny, més cops ha portat els agents de policia a sancionar ciutadans del país en aplicació de la Llei de seguretat pública. La meitat dels expedients sancionadors instruïts fins just abans de l’entrada en vigor de les últimes modificacions eren relatives a aquest concepte. La policia considera que aquesta llei, que va entrar en vigor la primavera del 2019, és un dels millors instruments de què s’ha dotat el Principat els darrers temps per mirar de combatre els comportaments incívics.

Des de l’entrada en funcionament de l’esmentada llei i fins abans que entressin en vigor aspectes que reforcen la penalització de comportaments lligats a les drogues o a l’alcohol, i encara força abans que es pugui actuar amb més celeritat per aspectes relacionats amb la Llei de sanitat, la policia havia incoat en poc més d’un any i mig poc més de 1.500 expedients sancionadors en virtut de l’esmentat marc legal.

Hi ha tres o quatre conceptes que són clau. Durant el confinament, els agents de policia van procedir a obrir un nombre molt important d’expedients per alguns dels elements que recull la llei. Amb molta diferència, des que va entrar en vigor el marc legal, pertorbar la tranquil·litat pública fent soroll és el comportament més penalitzat. S’han obert des de la primavera del 2019 més de 700 expedients dels més de 1.500 totals. En concret, el 2019 es van imposar un centenar de multes per aquest motiu i fins a final del novembre passat se n’havien imposat 661 més.

Els altres dos comportaments més sancionats amb diferència són el consum d’alcohol en espais públics, és a dir, els ‘botellons’, i la possessió o consum de drogues també a la via pública. Més o menys, fumar porros o similar. En el primer cas, hi ha 325 expedients oberts, mentre que en el segon cas, hi ha uns 300 expedients, segons les dades policials facilitades fins a 30 de novembre. L’altra gran ‘capítol’ que ha portat la policia a actuar, i que pot semblar anecdòtic o curiós, és el fet d’activar una alarma sense causa justificativa pertorbant la tranquil·litat. En relació amb aquest aspecte hi ha 76 expedients en marxa, una trentena durant el 2019 i una quarantena l’any passat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending