Malestar i neguit dels presos per la manca d’informació sobre el coronavirus

Els reclusos lamenten que no se’ls comuniquin els resultats de les proves quan les han passades ni que se’ls expliqui què està passant

Imatge d'una cel·la del centre penitenciari.
Imatge d'una cel·la del centre penitenciari. ARXIU

La situació provocada per la detecció d’un agent penitenciari positiu de coronavirus està causant malestar en una part, almenys, de la població reclusa. Els interns de la presó reclamen tenir informació sobre què està succeint. Justament, el contrari de la voluntat formal, que és mirar que no arribi gran cosa als presos per intentar que no s’esveri el galliner. De fet, el contacte que suposa risc de contagi entre vigilants i interns és mínim.

El malestar i el neguit s’ha incrementat les darreres hores amb la detecció del positiu que ha obligat a aïllar onze agents més, i que obligarà, també, a refer els calendaris de feina per poder garantir la seguretat al centre penitenciari, una circumstància que hores d’ara no està en cap cas ni qüestionada ni en perill. Però ja ve de dies enrere davant la suposada falta de comunicació que hi ha. Els reclusos, segons que ha copsat l’Altaveu, lamenten, per exemple, que no se’ls informi dels resultats de les proves que se’ls fan. I anit tampoc havien estat informats que aquest dimecres es farà una nova extracció de mostres per poder-les sotmetre a l’analítica TMA.

Si bé les proves que es van fer als interns durant la setmana passada van donar totes negatives, el fet que el carceller que ha donat positiu estigués treballant alguns dies després de fer-se l’analítica -es va trigar sis dies a donar-li els resultats en una errada tècnica admesa fins i tot pel propi ministre de Salut, Joan Martínez Benazet- obliga a repetir el cribratge per una qüestió de protocol i d’esvair dubtes. En principi, segons les fonts, no hi ha cap reclús amb símptomes aparents o compatibles amb la Covid. Sí que n’hi ha amb patologies que podrien resultar crítiques si acabessin contagiats.

Una imatge de l'accés al centre penitenciari.

Relacionat

El positiu d’un agent penitenciari i l’aïllament d’onze més obliga a cribrar tots els reclusos

No només els reclusos estan amoïnats. També les seves famílies, en alguns casos. El carceller contagiat va treballar algun dia d’aquest cap de setmana passat i hi ha familiars de presos que van acudir a la Comella als vis-a-vis. Fins i tot menors que van anar a visitar els seus pares interns. A més, quan es duen a terme aquestes trobades, volgudament o no, inconscientment o no, en certa manera es relaxen les mesures de distanciament i en cas d’algun contagi no conegut podria fer més fàcil la propagació del virus.

Hores d’ara hi ha neguit, però res més enllà, sobretot també entre els agents, pels reajustaments laborals que la baixa de companys suposarà i les hores de més que alguns dels funcionaris, sinó tots els que es poden estar actius -encara que suposi que alguns d’ells hagin d’anul·lar vacances que ja tenien programades-, hauran de fer per poder cobrir els torns degudament i garantir la seguretat, que és hores d’ara la principal preocupació i en allò en què està treballant la nova direcció d’Institucions Penitenciàries.

Comentaris (3)

Trending