Interior fa ‘carpetada’ a l’afer dels expedients policials del Pas de la Casa

Rossell i León comuniquen al sindicat que no expedientaran l’inspector major que va promoure l’acció contra cinc agents però que sí que han advertit verbalment que un fet com aquell -sostingut amb proves il·legals- no pot tornar a passar

Josep Maria Rossell en un acte recent del cos de policia.
Josep Maria Rossell en un acte recent del cos de policia. SFGA

El ministeri d’Interior ha donat per tancat, almenys aparentment, l’afer dels expedients que es van obrir -i que el servei jurídic de Govern va després arxivar- a cinc agents de policia que prestaven servei al Pas de la Casa. Malgrat que els afectats pretenien que el departament liderat per Josep Maria Rossell actués d’ofici contra l’inspector major que va promoure les accions sancionadores, el ministre ja ha comunicat formalment que no hi haurà expedient al comandament.

Rossell i el secretari d’Estat Joan León es van reunir fa uns dies amb representants del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA) que li havien demanat, justament, una trobada per tractar la qüestió dels expedients. Els dos màxims responsables ministerials van deixar clar que estaven totalment d’acord amb la decisió jurídica de deixar sense efecte els expedients -i entenen tant els agents com el sindicat que així Rossell i León també consideren que el comandament policia va actuar de manera il·legal- però també van anunciar que no hi haurà cap actuació contra l’inspector més enllà d’una advertència verbal perquè no tornin a succeir fets com aquells.

Una imatge del despatx central de la policia abans de la reforma.

Relacionat

La direcció de la policia intenta gestionar internament el cas dels ‘expedients del Pas’

Segons les fonts sindicals consultades, “tot i no tenir la intenció d’obrir cap expedient disciplinari al comandament, si és cert que el ministeri hauria passat el missatge ferm que fets similars (les formes de procedir en la investigació de possibles faltes disciplinàries) no tornés a succeir”. L’inspector en qüestió hauria usat suposades proves obtingudes de forma il·lícita per acabar acusant els funcionaris de falsejar els fulls de servei de diversos dies durant l’etapa del confinament derivat de la pandèmia.

Segons les fonts sindicals consultades, de la conversa entre membres del comitè executiu del CFPA i Rossell i León se n’hauria desprès que “la forma i els mitjans que s’havien emprat per investigar  les suposades faltes disciplinàries no havien estat correctes i per tant s’havien arxivat els expedients. El que voldria dir, que el ministre i el secretari d’Estat haurien donat la raó i el suport als agents afectats”.

Ara els funcionaris estan analitzant l’oportunitat d’iniciar pel seu compte accions legals contra el comandament involucrat en els expedients. Però no està gens clar encara si promouran cap actuació o s’estimaran més passar pàgina

Una vegada realitzada la trobada, i tenint en compte que tots els afectats estan afiliats al CFPA, l’executiu sindical hauria informat els funcionaris del resultat de la conversa i “els agents afectats no estan d’acord amb la resolució i la forma de procedir del ministeri contra aquest inspector major, ja que consideren que hi ha un  greuge comparatiu en les formes de procedir quan es tracta d’un agent de policia o quan es tracta d’un comandament”.

En aquest sentit, les fonts sindicals consultades han indicat que si els agents haguessin estat advertits verbalment de la situació abans d’engegar qualsevol procés disciplinari, això “hagués permès als agents d’explicar les seves versions dels fets, i això hauria evitat l’obertura dels expedients, fet que ha comportat un perjudici personal i econòmic fins a haver rebut la resolució final”.

Ara els funcionaris estan analitzant l’oportunitat d’iniciar pel seu compte accions legals contra el comandament involucrat en els expedients. Però no està gens clar encara si promouran cap actuació o s’estimaran més passar pàgina vist que els expedients no han tirat endavant i el ministeri s’ha posat clarament al costat dels agents tot i que sense conseqüències formals per al comandament promotor de l’afer.

Comentaris (6)

Trending