Intents d’estafa a establiments comercials simulant per telèfon un servei de paqueteria

La policia alerta que no es faci cap pagament que no es tingui clar que obeeix a una comanda real

L'edifici de l'Obac, seu del servei de policia.
L'edifici de l'Obac, seu del servei de policia. ARXIU

La policia alerta d’un intent d’estafa que s’estaria estenent entre establiments comercials a partir de suposats serveis de paqueteria estrangers que per telèfon anuncien l’arribada d’un embalum per al qual prèviament cal fer un pagament. El cos d’ordre avisa que no es faci cap abonament a no ser que es tingui molt clar que la trucada obeeix a una comanda real.

La policia ha rebut avui un parell de denúncies verbals on ens alerten d’una presumpta estafa telefònica a establiments comercials. El ‘modus operandi’ seguit, segons explica el cos, és el següent: alguna persona vinculada amb l’establiment que es pretén estafar rep una trucada telefònica d’un número de l’estranger a través del qual l’interlocutor que hi ha a l’altra banda del fil telefònic manifesta que en breu els trucaran d’una agència de paqueteria per tal de gestionar l’enviament/recepció d’un paquet, i que per aquest servei han de realitzar un pagament de diners per mitjà de targeta de crèdit.

Empresaris que han patit l’intent d’estafa han explicat que els estafadors, normalment homes, però també alguna dona, sempre parlen amb espanyol de l’Amèrica del Sud (se sospita que són bandes de Mèxic). Tenen força estudiada l’empresa o l’establiment amb el qual contacten. I juguen a posar nerviós l’operari, el treballador, usant noms coneguts per aquest. Normalment, noms de persones amb dots de comandament a qui els atribueixen l’ordre que estan donant.

Solen dir que s’ha d’enviar un paquet amb algun material necessari (una càmera de vídeo-vigilància per a un aparcament, per exemple). Òbviament, ni hi ha servei de paqueteria ni menys encara cap paquet que s’hagi d’enviar. En qualsevol cas, indica la policia, “si mai es rep alguna trucada des de números de telèfon desconeguts, amb els fets esmentats anteriorment, no s’ha d’efectuar cap tipus de pagament al respecte” i, en canvi, sí que s’ha de posar el cas en coneixement del cos d’ordre, als telèfons 872000 o 110.

Etiquetes

Comentaris

Trending