El futur Codi penal endurirà el blanqueig: qualsevol delicte en podrà ser l’origen

A banda de suprimir les condemnes mínimes per poder considerar que els diners obtinguts en una activitat il·lícita són alhora objecte d’un rentat delictiu, també hi ha determinades pràctiques que es consideren agreujants en el projecte de llei que s’està tramitant

El projecte de llei s'està tramitant al Consell General.
El projecte de llei s'està tramitant al Consell General. Toni Solanelles

Si no s’introdueixen canvis en el tràmit parlamentari al projecte de llei que ha de modificar l’actualment vigent Codi penal, les variacions que s’introduiran faran que la futura normativa endureixi molt més el blanqueig de diners. Fins al punt que qualsevol delicte podria ser origen d’un rentat il·lícit. Per portar-ho a l’extrem, si roba un mòbil i el ven, i els diners que n’obté els posa al circuit dinerari se’l podrà arribar a acusar pel furt i per blanqueig de diners.

Fins ara, segons que han recordat fonts jurídiques, només podien ser origen de rentat de diners aquelles conductes, aquelles pràctiques tipificades com a delictes i la condemna associada a les quals tingués, com a mínim, una pena superior als tres anys. Per tant, que fos un delicte major notable o, en tot cas, uns pocs i taxats delictes menors. Ara, qualsevol delicte, si tira endavant la modificació que fa temps que està sobre la taula, podria ser origen de blanqueig de capitals.

Actualment, l’article 409 del Codi penal manté que blanqueig de diners o valors és aquell acte que serveix “per ocultar l'origen de diners o valors així com els béns adquirits amb aquests o llur contrapartida, provenint de qualsevol delicte major que tingui assenyalada una pena de presó el límit màxim de la qual sigui superior a tres anys o d'un delicte menor de proxenetisme o tràfic de drogues, coneixent-ne la procedència i sense haver estat condemnat com a autor o còmplice”.

La nova proposta de redacció estableix que comet rentat de diners “qui converteixi o transmeti fons que provinguin, directament o indirectament, de qualsevol activitat delictiva, coneixent-ne la procedència, amb el propòsit d’ocultar o dissimular-ne l’origen il·lícit o d’ajudar qualsevol persona que hagi participat en la comissió del delicte a eludir les conseqüències jurídiques dels seus actes”. El que no canvia és la sanció que es fixa: pena de presó d’un a cinc anys i multa fins al triple del seu valor.

TIPUS AGREUJAT

A més a més, en el tipus agreujat, és a dir, en els casos de blanqueig que es consideren més greus i, per tant, impliquen més temps de presó i, fins i tot, la inhabilitació professional fins a deu anys en funció de quin sigui l’ofici que es faci o el càrrec que s’ostenti, s’inclouen tots els subjectes obligats. Per tant, si un economista o un advocat blanqueja diners, aquest fet serà més greu que en el cas que el rentat l’hagués dut a terme, amb tots els respectes, un mecànic.

Fins ara, un dels motius de més greuge del blanqueig era el fet que “l'autor del blanqueig actuï dins el marc d'un establiment bancari o financer, d'una agència immobiliària o d'una companyia d’assegurances”. El projecte de llei que s’està tramitant pretén que el tipus agreujat s’ampliï al fet que “l’autor del blanqueig tingui la condició de subjecte obligat de conformitat amb la normativa aplicable en matèria de prevenció del blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, o actuï dins el marc d’un establiment bancari o financer, d’una agència immobiliària o d’una companyia d’assegurances”.

I es crea un altre grups de procediments, comportaments o matèries que suposen l’agreujament del blanqueig. Així: “Quan els fons objecte del blanqueig provinguin de qualsevol delicte relatiu a les associacions il·lícites, al terrorisme, al tràfic d’éssers humans, a la prostitució, al tràfic il·legal de drogues tòxiques o a la corrupció”.

Comentaris (7)

Trending