El vigilant de pati del dia de la fuga del pres es juga la feina amb l’expedient que li han obert

Els altres dos agents expedientats estaven a la sala de control de càmeres; per ara no hi ha cap suspensió cautelar ni cap comandament afectat

-
-
L’agent penitenciari que estava al càrrec de la vigilància de pati el dia que es va fugar el pres que va aconseguir enfilar-se al mur de la Comella i superant les concertines va acabar saltant al carrer podria arribar a perdre la feina. El ministeri d’Interior ha obert expedient disciplinari a tres agents del centre penitenciari arran de la fugida del pres que hi va haver la tarda del 29 d’octubre. Aquest és el resultat de l’auditoria interna que es va encarregar i que va detectar irregularitats en el control i vigilància dels patis, ja fos des de les garites o des del centre de coordinació (CECO). Els altres dos expedientats estaven al càrrec dels monitors.

Per ara, segons fonts del ministeri, no s’ha decretat cap suspensió cautelar. No hi ha cap comandament afectat. Entre divendres i aquest dilluns s’ha notificat l’obertura dels expedients. L’ambient al centre penitenciari està molt enrarit. Hi ha un silenci tens que es pot tallar amb ganivet. En funció de com evolucioni la tramitació dels expedients, hi podria haver sarau, per això. Ara per ara, els agents de camp, de detenció, tenen altres prioritats: la seva lluita és aconseguir jornades de 24 hores que els facilitaria haver de treballar proporcionalment molts menys dies que ara. L’estira-i-arronsa que hi ha actualment amb la direcció per aquesta qüestió desvia l’atenció, en alguns casos, respecte dels expedients oberts. 

L’ambient al centre penitenciari està molt enrarit. Hi ha un silenci tens que es pot tallar amb ganivet. En funció de com evolucioni la tramitació dels expedients, hi podria haver sarau

El ministeri d’Interior considera que existeixen elements que justifiquen aquests expedients disciplinaris, que hauran de determinar si s’ha produït una presumpta falta molt greu i tres presumptes faltes greus per part de tres agents del cos. Les fonts ministerials consultades han explicat que al vigilant de patis, l’agent que estava a la garita des de la qual havia de controlar els presos que havien sortit a fer una hora d’esbarjo, se li atribueix una falta molt greu i una altra de greu. Això li podria suposar, fins i tot, la pèrdua del lloc de treball. La sanció mínima serien dos anys de suspensió de sou i feina.

Als dos agents que estaven al càrrec del CECO, el centre de control de les càmeres, els que havien d’estar al cas dels monitors que permeten divisar diversos racons del centre penitenciari, se’ls imputa, a cadascun, una falta greu. Això pot comportar una suspensió de salari i feina de fins a mig any. El que no han aclarit les fonts ministerials consultades és quines són les irregularitats que es considera, almenys d’entrada, que haurien protagonitzat. No obstant això, com a mínim algun d’ells estaria fent més cas del mòbil, que en determinats llocs de feina i moments concrets és d’ús terminantment prohibit, que no pas d’allò que havia de centrar la seva tasca de control i vigilància.

Ara l’instructor haurà d’analitzar els fets i constatar si queda provada la comissió d’algunes de les faltes previstes a la Llei del Cos penitenciari. En aquest sentit, en el marc d’aquest procediment els agents podran presentar al·legacions i el procés seguirà el curs habitual de qualsevol instrucció d’aquest tipus. L’intern, ingressat de forma preventiva i acusat de diferents furts amb força, va fugir del centre penitenciari el passat 29 d’octubre i només tres hores després va ser interceptat a les proximitats del pont del Prat Salit per agents la policia després d’un important dispositiu de recerca i captura. 

 

Comentaris (8)

Trending