Intenten frenar a l’Argentina una investigació a cases de canvi que toca col·lateralment Andorra

La fiscalia del país sud-americà analitza els moviments a BPA d’un important empresari tèxtil de Mar del Plata que administrava una societat on també va participar un exsecretari de Kirchner

El president argentí ja difunt Néstor Kirchner, amb corbata vermella, i el seu secretari personal Daniel Muñoz, també mort (carregant una maleta a la foto), estan en l'epicentre de la investigació.
El president argentí ja difunt Néstor Kirchner, amb corbata vermella, i el seu secretari personal Daniel Muñoz, també mort (carregant una maleta a la foto), estan en l'epicentre de la investigació.
Advocats argentins han promogut recentment una acció judicial per intentar deixar sense efecte una investigació que afecta diverses cases de canvi de Mar de Plata, alguna de les quals havia operat al Principat a través de Banca Privada d’Andorra (BPA). En el marc d’aquesta investigació, una fiscal argentina va sol·licitar a la Batllia dades d’un empresari d’aquell país en sospitar que els diners que tenia podien procedir de tractes de favor protagonitzats per un exsecretari de l’expresident argentí Néstor Kirchner.

L’operació que ara s’intenta frenar a l’Argentina per la comissió de diversos errors de procediment  ja va tenir una part d’èxit quan els tribunals argentins van deixar sense efecte que s’analitzessin els ordinadors de les cases de canvi i altre material sensible que s’havia comissat com ara telèfons o llapis de memòria. L’acció de la fiscalia argentina deriva de l’escàndol dels ‘Papers de Panamà’, que va permetre posar en l’ull de l’huracà diverses cases de canvi de Mar de Plata per la suposada evasió fiscal que promourien. Es van fer entrades i registres a aquests establiments financers, entre els quals Jonestur. I es van començar a investigar diversos dels seus clients.

Aquí va aparèixer, segons les fonts i entre molts d’altres, l’empresari d’arrels italianes Sergio Todisco, fill d’un important industrial tèxtil mort el 2016. Todisco, component de la direcció de la firma de Mar de Plata Textiliana, era l’administrador d’una societat offshore uruguaiana que apareixia als esmentats ‘Papers de Panamà’. Arran de la investigació de la fiscal Laura Mazzaferri, s’hauria arribat a la conclusió, i així ho va reconèixer Todisco, que aquest, en realitat, havia estat testaferro de Daniel Muñoz, també difunt i que durant uns anys va ser el secretari personal de Kirchner. De fet, Muñoz va ser secretari del llavors president argentí fins al 2009, però hi ha la sospita que part de la fortuna que tenia l’assessor de Kirchner procediria de comissions derivades dels favors que l’home hauria fet mentre tenia al seu costat el president.

A través de Jonestur, diners de la societat administrada per Todisco haurien arribat a Andorra. La fiscalia argentina va sol·licitar al Principat a finals de l’any passat pels conductes establerts de cooperació judicial detalls d’aquelles operacions. Ara ha transcendit a l’Argentina, en el mateix moment que hi ha dubtes sobre com s’ha seguit el procés general, que afecta unes 25 persones de Mar del Plata que operaven amb bancs de tot el món a través de cases de canvi, que la Batllia va enviar les dades requerides.

La Justícia argentina està analitzant les triangulacions que hauria fet la societat administrada per Todisco i que col·lateralment van passar per Andorra. Todisco hauria estat presentat a BPA com un notable empresari tèxtil de Mar de Plata el 2012. De fet, com s'ha dit, era un dels principals directius de Textiliana, fundada pel seu pare. La societat de la qual era administrador va fer diverses transaccions sempre documentades -i justificades per l'activitat empresarial de Todisco- durant aproximadament un any i mig. L'empresari de Mar del Plata no havia estat mai declarat persona exposada políticament (PEP) i quan va obrir compte a BPA, Daniel Muñoz, amb qui ara se sap que l’empresari argentí cooperava però que no apareixia pas a la societat que va operar a BPA, ja feia gairebé tres anys que no era secretari de Kirchner. 

Segons les fonts consultades, si la acció legal promoguda recentment tingués èxit, es deixaria tota l’operació contra les cases de canvi en no-res i, en conseqüència, cauria la investigació oberta centrada en Daniel Muñoz que també afecta Sergio Todisco i la seva dona.

Etiquetes

Comentaris

Trending