Inquietud a Prat de la Creu i Estrasburg per la petició perquè s’aparti Pastor dels casos vinculats a Andorra

Pel seu vincle conjugal amb una ministra, l’actual jutge andorrà al Tribunal Europeu de Drets de l’Home hauria de deixar de participar en tot allò referit al Principat

-
-
Govern i els òrgans rectors del Tribunal Europeu dels Drets de l’Home estan a l’expectativa de com acaba la petició de recusació del jutge designat per Andorra davant la cort amb seu a Estrasburg. Si la demanda formulada la setmana passada prospera, Pere Pastor no podrà participar en cap procés en què sigui part el Principat. En el rerefons de tot plegat hi ha el fet que el jutge està casat amb la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. 

La situació no és nova. I és aquí on rau un lleuger malestar en certs àmbits de la cort europea, no pas tots, atès que ja se sabia de la situació conjugal de Pastor quan va ser designat i ja era clar, també, la implicació governamental de la seva dona, una implicació que s’ha mantingut després de les eleccions de l’abril. Tot i això, segons les fonts consultades, el jutge andorrà sols hauria de quedar al marge dels casos en què el Principat sigui part implicada directa. I no són gaires els casos sobre Andorra que acaben arribant a Estrasburg.

Ara, la qüestió no és menor si es tenen en compte dues premisses: el jutge nacional forma sala, sempre, quan hi ha un cas sobre el seu país. I hi té veu i vot. Per tant, es podria pensar pel seu vincle amb l’administració que Pastor podria ser procliu a posicionar-se al costat del posicionament governamental, d’aquí que es faci la petició de recusació si no hi ha hagut una inhibició prèvia. D’altra banda, hi ha un paper tant o més important del jutge nacional en els casos del seu propi país: és l’encarregat de fer entendre a la resta de jutges les especificitats legals de l’Estat. Aquest rol ‘d’acompanyament’ tampoc no el podria realitzar Pastor si se l’aparta.

Les fonts de la cort europea consultades han assegurat que objectivament “si la demanda està ben plantejada, té molts números que pugui prosperar”. La petició s’ha fet en el marc d’un cas concret, el que té a veure amb un advocat panameny acusat i condemnat per la Justícia andorrana d’haver suposadament blanquejat diners presumptament procedents del narcotràfic a través d’un compte de l’Andbank. Si prospera aquesta petició, però, a l’empara de l’article 28 del reglament de procediment del TEDH, sembla clar que Pastor ja sempre més s’hauria d’inhibir per a tots aquells casos relacionats amb Andorra que arribin a Estrasburg mentre Calvó sigui ministra o tingui càrrecs polítics rellevants -del 2011 al 2015 integrava el grup parlamentari demòcrata.

Per la resta de tasques o qüestions que Pastor realitzi a Estrasburg, per tractar causes relacionades amb altres països, no hi hauria d’haver inconvenient. Ara, quan s’hagués d’analitzar alguna qüestió relacionada amb Andorra, si és el cas, el jutge nacional, pel vincle conjugal, s’hauria de quedar al marge i conseqüentment s’hauria de designar un altre jutge ad hoc perquè ocupés la seva plaça. Pere Pastor, que va ser magistrat de la sala civil del Tribunal Superior, és jutge d’Estrasburg des de l’1 de novembre del 2015.

Comentaris (5)

Trending