Ingressa a la Comella una exresponsable de la petroliera veneçolana reclamada per la Batllia

La Justícia andorrana voldria donar un cop de força a poques setmanes de l’inici del judici del ‘cas BPA’ amb l’empresonament postextradició de la supervisora de pagaments de PDVSA i PDVIC

-
-
Una de les exresponsables, encara que en segona línia, de l’empresa pública petroliera veneçolana (PDVSA) i de la seva divisió d’assegurances (PDVIC) fa estada al centre penitenciari de la Comella. La Batllia havia activat el juliol de l’any passat la recerca i captura internacional -juntament amb una dotzena de persones més- de la supervisora de pagaments de les dues esmentades companyies en el marc d’una de les causes derivades del ‘cas BPA’. I se l’hauria localitzat fa unes tres setmanes a Andalusia, on se la va detenir i des d’on se l’ha extradit cap al Principat.

Mariela Mercedes Matheus Baptista és una de les persones processades -n’hi ha ben bé dues dotzenes- en el marc del denominat ‘cas Veneçuela’. L’aute de processament en el marc d’aquesta causa, que investiga els suposats suborns que haurien percebut alts dirigents de la companyia petroliera i que, entre altres bancs, els pagaments haurien passat per BPA procedents d’altres entitats financeres internacionals, va ser una de les darreres tasques fetes per la llavors batlle Canòlic Mingorance abans de fer el salt al Tribunal de Corts.

Contra Matheus pesava una ordre internacional de cerca i captura que s’hauria materialitzat fa poques setmanes a Almeria, on actualment residia per intentar passar desapercebuda i evitar els efectes de la tempesta de la gestió suposadament anòmala feta a PDVSA i per aïllar-se del clima polític i econòmic que es viu a Veneçuela en general. Mariela Matheus va arribar dimarts al Principat en un furgó de la policia nacional espanyola després de fer escala a Madrid i Lleida. Les fonts consultades han explicat que va ingressar a la Comella a les 4 de la tarda després que se la passés a disposició judicial.

Mariela Mercedes Matheus Baptista va ser detinguda a Almeria i després de passar per Madrid i Lleida va acabar arribant, en el marc d’un procés d’extradició, dimarts al Principat

La supervisora de pagaments de PDVSA i PDVIC no va respondre a cap mena de pregunta ja que a la Batllia només es va fer el procediment de reconeixement de la persona cercada i poca cosa més, una fórmula habitual en les extradicions i que també es va aplicar, per exemple, amb l’exexecutiu de BPA a Uruguai Andrés ‘Betingo’ Sanguinetti, que va estar uns mesos a la presó, va declarar en aquest temps a la Batllia i va acabar quedant en llibertat.

Segons les fonts judicials consultades, entre altres coses, i més enllà que certament des del juliol passat hi ha tot d’alertes vermelles d’Interpol activades -encara que els principals implicats no els pot reclamar formalment Andorra perquè ja estan empresonats en altres jurisdiccions-, la Justícia andorrana hauria pretès donar un cop de força a poques setmanes de l’inici del judici de la causa general del ‘cas BPA’. Però Matheus no té res a veure amb la causa que s’ha de jutjar. Més encara, les fonts judicials consultades han recordat que ara mateix el ‘cas Veneçuela’ no té ni batlle instructor assignat, situació que pot anar en perjudici dels drets de la processada i ara detinguda.

Sia com vulgui, el viatge des d’Almeria al Principat, en règim de detenció, ja hauria estat tot un calvari per a la dona, de 59 anys, i que sempre ha defensat la seva innocència. En aquest sentit, segons les fonts, encara aquests dies hauria recordat que els pagaments que ella ordenava estaven com a supervisora d’aquestes operacions a PDVSA i PDVIC tenien l’aval i en molts casos fins i tot la firma d’altres superiors seus. Mariela Matheus hauria estat responsable de dues societats amb comptes oberts al 2010 a BPA. 

Comptes en què ben pocs moviments hi va haver, segons les fonts, i en un moment que la dona, en tots els bancs de dades oficials del sector bancari, en cap cas apareixia com a persona políticament exposada (PEP) ni tampoc tenia cap mena de problema amb cap jurisdicció. Les fonts consultades han assegurat que Matheus hauria rebut 250.000 euros per la devolució d’un préstec. També han recordat que tota l’operativa que va passar per BPA, a nivell bancari, estava degudament justificada.

De fet, cap de les persones processades a Andorra directament vinculades a PDVSA que estant sent sotmeses a processos judicials en diferents jurisdiccions no han evidenciat mai que BPA hagués comès cap irregularitat. Tampoc no s’ha obert mai cap causa judicial respecte de cap de les entitats financeres -asseguradores o bancàries- que van participar en l’operativa usada per la petroliera veneçolana per assegurar o re-assegurar els vaixells que transportaven el cru que comercialitzava la companyia pública.

Comentaris

Trending