La majoria insta López a anar a la Justícia si veu algun “tripijoc” amb l’heliport

La moció per aturar el projecte fins a la propera legislatura es refusada malgrat els retrets del PS, que veu “poc creïble” el pressupost del projecte i que denuncia que hi ha partides incloses que “no tenen cabuda legal”

López, durant unes intervencions del ple d'aquest dijous.
López, durant unes intervencions del ple d'aquest dijous.

“Si vostè creu que aquí hi ha algun ‘tripijoc’, actuï en conseqüència”. Éa la petició que ha fet el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, al seu homòleg socialdemòcrata, Pere López, que ha posat en relleu els dubtes que li genera l’heliport. Especialment, el fet que s’ha disparat el pressupost i que Govern ja preveu fer un pagament de 5 milions a la concessionària “sense ni tan sols haver començat a construir”. El projecte, però, tirarà endavant, ja que la majoria ha refusat la moció en què es demanava aturar les obres fins a la propera legislatura.

López s’ha mostrat molt crític amb el plantejament de la futura infraestructura. Un primer punt que ha lamentat és la falta de transparència: “el pressupost real no és consultable en lloc, s’ha amagat”. I aquest, ha recordat, “s’ha triplicat en comparació a les previsions de Govern”. Uns números que, ha denunciat, “no són creïbles”.

Una de les partides que més ha posat en qüestió és la de “benefici industrial”, uns diners que “es guanyen amb l’execució de l’obra” i que ascendeixen a 2,5 milions. Es tracta d’un capítol que “no és acceptable en una concessió pública; no té cabuda legal”. I també ha apuntat que “abans que es comenci a construir ja es preveu que Govern pagui cinc milions d’euros”, quan, a priori, la previsió era que es fes només si hi havia pèrdues. Ha advertit, però, que amb helicòpters de només sis places, que “no estaven previstos al plec de bases”, difícilment hi haurà beneficis.

Judith Salazar i Pere Lopez al seus escons del Consell General.

Relacionat

El PS presenta una moció per aturar temporalment el projecte de l’heliport

Des de la majoria, qui ha participat en el debat ha estat Naudi, que ha acusat López d’haver posat l’afer sobre la taula per la proximitat de les eleccions. “Volen fer un escàndol culpant-ne els innocents”, ha afirmat. Ja sobre l’afer, ha apuntat que “el cost no es pot comparar perquè només hi ha hagut un licitant”, però ha remarcat que l’adjudicació ha estat validada per intervenció. També ha assegurat que es farà un control del funcionament de la instal·lació per una comissió específica. “No serà pas un ‘desmadre’”, ha garantit.

Naudi ha defensat la necessitat de la infraestructura, tant per “desenclavar Andorra” com per altres actuacions que necessitin helicòpters. També ha recordat que permetrà eliminar l’actual instal·lació existent al centre de la Massana. “Tindrem un heliport i inicialment els diners els posa un privat, a un cost de 250.000 euros anuals”, ha manifestat.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.

Relacionat

El PS no descarta presentar una moció per “dubtosa utilització del diner públic” en l’heliport

El conseller general massanenc ha etzibat a López que, si té sospites d’alguna mala actuació, el lloc on posar-ho sobre la taula no és a la cambra. “Si vol suggerir alguna cosa més, utilitzi els elements legalment establerts”, ha indicat. Sense dir-ho clarament, l’ha convidat a acudir a la Justícia. Això sí, ha volgut recordar que “aquí mai hem discutit cap adjudicació de Govern”.

Al final de debat, i fent servir l’opció de respondre al·lusions -reglament a la mà, no podia intervenir-, el ministre de Presidència, Economia i Empresa ha demanat prendre la paraula. Jordi Gallardo ha defensat que en tot el procés “s’ha fet un bon ús dels diners públics” i ha justificat que “no es pot parlar de desviació pressupostària perquè no és el mateix projecte que tenia Govern”. A la vegada, ha volgut recordar que “tot heliport anterior no baixava de 13 milions”. En canvi, “aquest, com a màxim, al Govern li costarà 7,5 milions”.

La moció ha estat refusada al ple. Tots els consellers de la majoria hi ha votat en contra d’aturar el projecte, demanda a la qual sí que s’ha sumat la consellera no adscrita, Carine Montaner. Per la seva banda, els tres parlamentaris de Terceravia ni han intervingut al debat. Simplement, s’han abstingut al final.

Comentaris (12)

Trending