L’heliport anirà a la Caubella i es començarà a construir durant el primer trimestre de l’any vinent

El Govern preveu convocar un concurs internacional a l’agost per adjudicar les obres i la gestió de la infraestructura que, destaquen, permetrà tancar la que ja existeix a la Massana

Gallardo, Marticella i les cònsols massanenques miren l'espai on anirà l'heliport.

El Govern ja ha trobat la ubicació, ara sí, sembla que definitiva, de l’heliport. Després dels intents fallits al Patapou, la Comella i Tresoles, l’executiu ha arribat a un acord amb el comú de la Massana per ubicar-lo a la Caubella, al costat de l’estació de Pal. És la decisió final després de mesos d’anàlisi, especialment centrat en aquest i un altre indret, Beixalís. Pel que fa a la construcció, es vol tirar endavant mitjançant la fórmula de concessió. És a dir, serà un privat qui hagi de fer-se càrrec de les obres i de la posterior explotació.

.El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i la cònsol major de la Massana, Olga Molné, han escenificat l’acord per situar la infraestructura aeronàutica a la parròquia. La Caubella ha estat, finalment, la ubicació escollida. En la darrera fase del treball d’anàlisis, s’han tingut en compte dos terrenys: el de Pal i Beixalís. Finalment, l’elecció s’ha decantat pel primer per una millor facilitat d’accés, un cost menor de les obres perquè caldrà menys moviment de terres i la proximitat als serveis de l’estació.

Un cop escollit el lloc, Govern té clar que es vol accelerar. De fet, la previsió és que l’heliport sigui construït per una empresa privada que, posteriorment, també es faria càrrec de l’explotació. Gallardo ha avançat que es vol llançar el concurs públic, obert també a societats estrangeres, durant l’agost. Així, les obres podrien començar al llarg del primer trimestre de l’any vinent. El titular d’Economia ha defensat que aquesta fórmula “suposa un estalvi per a l’Estat; en aquests moments, pensem que aquest model té encara més força”.

La Caubella ja havia estat un terreny del qual s’havia parlat fa temps pensant en un heliport nacional. Llavors, es va descartar per, progressivament, apostant per fins a tres emplaçaments diferents: el Patapou i la Comella a Andorra la Vella i Tresoles, a Encamp, però amb una forta afectació a Escaldes. Tots tres van acabar aturant-se per la forta oposició aixecada entre els veïns. Preguntat sobre el motiu pel qual fins ara no s’ha valorat aquesta ubicació, Gallardo ha tirat pilotes fora. “No fem un heliport atípic, hi ha altres al món a aquesta altitud. No és fora del corrent. Per què abans sí que es limitava i ara no? No li sé contestar”, ha manifestat.

Ubicació del futur heliport.

El ministre ha defensat que, a l’hora de fer l’elecció final, “hem prioritzat minimitzar el sobrevol urbà, la facilitat d’accés i l’opció de potenciar l’ús comercial i turístic que podria tenir l’emplaçament”. En aquest darrer punt, s’ha destacat les “sinergies” que es poden generar amb l’estació i, en un futur, amb el telefèric del Carroi si aquest finalment enllaça amb la Caubella. “Estem tranquils i convençuts que és una bona ubicació amb tots els condicionants de seguretat que requereix la infraestructura”, ha comentat.

Des del Govern es treballa ja en el plec de bases per a la concessió. En ell no hi figurarà cap obligació sobre les línies que hauria d’oferir la instal·lació. “Ho impulsem pensant que com més vols vinguin de llocs diferents millor, però ho deixarem perquè els operadors ho decideixin en funció de les possibilitats que tinguin el seu pla de negoci”, ha comentat Gallardo, que ho ha argumentat indicant que “si obliguem a tenir un vol diari hi hagi demanda o no, generem un impacte negatiu”. Per tant, “serà el mercat qui indicarà quants vols es poden fer”.

Satisfacció a la Massana i a Vallnord Pal Arinsal

L’acord per ubicar l’heliport a la Caubella ha estat rebut amb somriures tant pel comú massanenc com per l’estació. La cònsol major, Olga Molné no ha dubtat a parlar d’una “gran notícia per a la parròquia i el país”. En aquest sentit, ha destacat especialment la “millora” que suposarà poder suprimir la instal·lació que actualment hi ha al centre del poble. “Hi ha veïns que fa anys que es queixen i que demanen canviar l’emplaçament; per tant millorem en seguretat, en impacte acústic i en petjada sonora”.

Per la seva banda, l’encara director general de Vallnord Pal Arinsal, Josep Marticella, ha volgut destacar que l’estació es beneficiarà de la instal·lació. “Ens ajudarà a millorar les comunicacions i ens pot aportar nous clients”, ha afirmat. Al seu entendre, també podria ser un plus a l’hora d’afrontar el desitjat procés d’obertura al capital privat.

Etiquetes: