Incredulitat a Ordino amb la promoció d’un complex residencial que fa saltar pels aires la normativa urbanística

Diversos veïns i propietaris de la parròquia veuen amb estupefacció i malestar la cada vegada més intensa campanya de comercialització del que es denomina Ordino Residential Mountain Resort

Una de les recreacions amb què es publicita el projecte del futur complex residencial.
Una de les recreacions amb què es publicita el projecte del futur complex residencial.
La intensificació de la comercialització d’un futur complex residencial que una immobiliària de luxe del país pretén promoure a la zona del coll d’Ordino està causant incredulitat i malestar a parts iguals en molts sectors de la parròquia. La nova urbanització, que es ven -o almenys així és pretén- sobre plànols i per diverses vies, s’anomena Ordino Residential Mountain Resort i segons diversos consultats en cap cas compleix la normativa urbanística de la parròquia. Ara, es tem que en el darrer moment s’adopti una solució a mida. I d’aquí bona part de la indignació.

La iniciativa ja fa temps que remena la cua. Però les darreres setmanes, segons fonts que han contactat amb l’Altaveu, l’operació de comercialització s’ha incrementat per canals on fins ara no estava disponible. Un prestigiós despatx d’arquitectura espanyola s’ha encarregat, després d’un suposat concurs ipulsat per la pròpia immobiliària que promou el resort, d’elaborar el projecte. I això és ara per ara el que hi hauria. Plànols, renders, composicions audiovisuals… tot en espera de validar permisos sempre que es canviï la normativa o el comú dissenyi una solució excepcional, situació que està en l’aire. Per ara tot plegat és una mica ‘fantasma’.

La promotora immobiliària exposa en el seu lloc que l’Ordino Residentual Mountain Resort és una “nova promoció residencial de luxe en una zona privilegiada i privada de la parròquia d’Ordino”. I afegeix: “Nous pisos exclusius en venda a plena natura, amb elements d'alta gamma, amb tots els detalls per al màxim confort i vistes immillorables. Situat molt a prop d'Ordino i a pocs minuts del telecabina que accedeix al domini esquiable de Vallnord. Tots ells amb garatge privat i sistema de climatització”. I encara explica que són 26 unitats exclusives i que la “llista de reserves” està oberta. La urbanització inclouria dins seu mateix tot els serveis bàsics necessaris perquè els seus residents poguessin estar d’allò més còmodes.

Projectat sota l’edifici Comes Martines i, ara per ara, ‘venut’ sobre plànol, la urbanització super tots els llindars arquitectònics permesos per l’ordinació comunal i es tem una solució a mida

El resort s’hauria de construir, aproximadament i per tenir una referència, sota de l’edifici Comes Martines, que és tant com dir sota les instal·lacions de l’antic Orfund avui L’Orfebre. El magne disseny que presenten els esbossos i els treballs arquitectònics que s’estan promocionant no complirien amb allò que la normativa comunal urbanística actual fixa en matèria de pendents dels llosats o el fet que el 75% de les façanes han de ser de pedra. La volumetria o el disseny dels accessos tampoc no es podrien fer encabir amb l’ordenació comunal ordinària. Una altra cosa és que es pretengui una solució extraordinària. I això és el que temen molts veïns d’Ordino i el que està generant malestar.

La sospita és que primer, generant interès, es vol calibrar si realment, des del punt de vista econòmic, hi hauria prou demanda com perquè l’operació fos rendible. I si ho fos, ja es buscarien els canals per poder fer executable el projecte. De fet, fonts coneixedores del mateix han assegurat que la idea seria ‘vendre’ la iniciativa, cent per cent privada, com si d’un edifici o urbanització singular es tractés. I, com al seu dia la Querola, també a Ordino, tot justificant els ingressos que a l’administració comportaria en virtut de permisos d’obra i altres, equiparar-ho a un projecte d’interès general i acabar aprovant una normativa ad hoc exclusiva per poder acabar atorgant les llicències i immediatament després iniciar els treballs.

El fet que d’una banda s’estigui promocionant cada vegada de forma més intensa la urbanització que manifestament topa amb la normativa urbanística però, alhora, es mantingui un silenci públic sepulcral en relació a com pot ser possible que a Ordino realment es pugui edificar un complex d’aquesta magnitud mentre que el brou que es cou és el de la solució a mida és que genera malestar i incredulitat. “Es faci quan es faci, s’embolicarà la troca”, han assegurat les fonts, que estan convençudes que des del punt de vista polític també hi ha molt en joc. I com més s’acostin les eleccions comunals, més encara. Un altre projecte urbanístic de revolada sota l’ull de l’huracà. I al Principat en són uns quants, d’aquests.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending