Implicades en el ‘telar’ fraudulent de l’abundància mantenen periòdicament trobades a diferents locals del país

L’estafa piramidal sota l’aparença d’un grup d’empoderament femení afectaria diversos cercles de dones de totes les edats i al Principat hi hauria almenys dues ‘germanes majors’

-
-
‘El telar de la abundancia’, la versió 2.0 d’una estafa piramidal que fa anys i panys que es dóna arreu del món, amb una implantació molt estesa, per exemple, a l’Amèrica del Sud, està d’allò més arrelada al Principat. No és que hi hagi arribat. És que hi ha desenes de persones, de dones de totes les edats, que formen part d’aquests cercles que s’acaben concretant en l’accés a grups de WhatsApp aparentment exclusius i, també, a trobades periòdiques en diferents locals del país -especialment cafeteries o bars d’ambient tranquil-. Les reunions serveixen per refermar les ‘conviccions’ d’aquelles dones que ja fan part del ‘telar’ i per intentar-ne captar de noves.

La publicació de l’arribada d’aquesta estafa, basada en el conegut sistema de l’esquema Ponzi, ha servit perquè l’Altaveu hagi encara pogut corroborar més casos, més situacions. La policia hauria estat alertada darrerament de l’existència d’aquests cercles que, sota l’aparença de grups d’empoderament femení, el que fan és acumular aportacions econòmiques. La promesa, més enllà de formar part d’un nucli de persones amb fermes conviccions feministes i que volen combatre el sistema capitalista i patriarcal, és la de realitzar el somni de la teva vida. Al final, però, tot es redueix a diners. Quan suposadament arribes al centre del ‘telar’, de la flor, és a tu a qui et toca realitzar aquell somni.

Segons fonts coneixedores d’alguns dels cercles que hi ha al Principat -n’hi hauria diferents que actuen de forma paral·lela i que, normalment, no tenen cap relació amb l’altre-, com a mínim en un cas el ‘telar’ s’hauria centrat en fer realitat el somni d’una dona que vol ser mare. Així, se li està trametent l’energia positiva necessària perquè ho pugui arribar a ser. Al final, tot plegat suposadament és un acapte de diners per poder-li, teòricament, subvencionar un tractament de fertilització o fecundació in vitro. 

Un dels cercles ‘instal·lats’ a Andorra estaria ‘treballant energia positiva’ per fer realitat el somni d’una dona de poder ser mare: és a dir, es recapten diners per poder-li finançar un tractament de fertilització 

L’estafa, el ‘telar’, o els diferents ‘telars’, afecta a dones de generacions molt diverses, d’edats molt diferents. Així, per exemple, entre grups d’adultes que se situen entre la trentena i la quarantena, les fonts consultades han assegurat que, com a mínim, al Principat hi hauria dues ‘germanes majors’, dues dones, residents al Tarter i a Ordino, que són les que lideren l’entramat, que això no vol dir que elles, al seu torn no ‘depenguin’ d’altres superiors, ja que es teixeixen xarxes molt àmplies que en alguns casos sobrepassen les dimensions del país.

Les fonts consultades han explicat que aquests grups “actuen a mode de secta”, sobretot alhora de captar noves integrants. De fet, la captació és la base del ‘negoci’. Cada vegada que una dona nova entra a formar part del grup, ha de fer una aportació econòmica. Si entre adolescents, les xifres que normalment s’abonen volten els 50-100 euros, entre dones adultes aquesta quantitat, confirmada per les fonts, s’eleva en molts casos als 1.200 euros. Algunes de les persones consultades coneixen persones que han accedit als pagaments i, fins i tot, que han recorregut a tercers perquè els prestessin diners per poder integrar-se al grup. L’escenificació palpable de l’accés a la ‘comunitat’ és la integració del grup de WhatsApp on es llancen arengues, es comparteix informació o es convoquen les trobades presencials.

“S’arriben a fer com cerimònies espirituals”, han explicat les fonts, que han reconegut l’existència de diversos ‘telars’ al Principat. La recerca de noves integrants es fa “molt discretament”. Però normalment, quan algú cau en la ‘trampa’, després el que correspon és que busqui noves sòcies. Com més ingressos de participants hi hagi, més aviat, suposadament, s’arribarà al centre de la flor i es podrà realitzar el somni que es desitgi. “Et fan veure que ets l’escollida, que no tothom pot entrar en el grup, que tu transmets bona energia…”, explica una noia que ha estat mantenint contacte amb persones del seu cercle d’amistats, que ja formen part del ‘telar’ i a qui, afirma, costa molt fer-los entendre que és una estafa.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending