Hèlsinki demana a Janitskin 20 mesos de presó per enaltiment d’odi racial i assetjar una periodista

De la persecució a la informadora de la cadena estatal YLE també se n’acusa el sociòleg Johan Bäckman, que com l’activista polític lliurat per Andorra refusa tots els càrrecs

Johan Bäckman (al fons a l'esquerra) i Ilja Janitskin (a la dreta) durant la sessió inicial del judici a la cort del districte d'Hèlsinki.
Johan Bäckman (al fons a l'esquerra) i Ilja Janitskin (a la dreta) durant la sessió inicial del judici a la cort del districte d'Hèlsinki.
La fiscalia finlandesa demana un any i vuit mesos de presó per a l’activista polític Ilja Janitskin, lliurat per Andorra a les autoritats d’Hèlsinki ara fa fos mesos. A banda de l’enaltiment de l’odi racista i altres delictes, a Janitskin i dues altres persones, entre altres el també polític i sociòleg finès Johan Bäckman, els acusen d’assetjar una periodista d’un mitjà públic. Tant Janitskin com Bäckman, per a qui es demanen vuit mesos de presó, refusen totalment els càrrecs que es presenten contra ells.

La sala de vistes del tribunal del districte d’Hèlsinki celebra des d’aquest dimecres el judici contra els tres acusats, amb especial atenció a Janitskin per tot allò que l’envolta i el fet que hagués estat residint primer a Espanya, on se’l va detenir durant uns dies, i després a Andorra, on l’estiu passat se’l va arrestar i s’ha seguit tota la tramitació d’extradició fins a entregar-lo a les autoritats finlandeses. El judici se celebra sota fortes mesures de seguretat.

El tribunal del districte de la capital de Finlàndia hauria indicat que hi havia fins a noranta dossiers de naturalesa penal contra els acusats i la publicació en línia mv-lehti, que va fundar Janitskin. Certament, els magistrats van reconèixer que moltes de les qüestions ja haurien prescrit i que en perduren una trentena. Una de les qüestions sobre la qual s’ha posat l’accent en l’inici de la vista seria una mena de campanya d’assetjament i persecució de Jessikka Aro, periodista a la cadena estatal YLE. Bäckman, presumptament, hauria ‘perseguit’ la periodista, que reclama 140.000 euros de compensació per danys morals, per diferents canals. I Janitskin hauria contribuït a difondre aquella suposada campanya d’assetjament vers Aro.

Davant la sala, Janitskin i Bäckman han rebutjat els càrrecs. Fonts properes a l’activista finlandès lliurat a Hèlsinki per la Justícia andorrana han assegurat que tot plegat es deu a un muntatge i a una fabricació d’acusacions falses que, a parer seu, hauria fet Aro. Segons aquestes fonts, la periodista d’YLE ja hauria protagonitzat situacions similars en el passat i hauria convertit tot la història “en un circ”.

Causa a Estrasburg per l'extradició des d'Andorra?

Una vegada s’acabi la vista, que encara pot durar alguns dies, els assessors jurídics finlandesos de Janitskin estudiaran justament amb els seus advocats al Principat, la viabilitat de portar el cas de l’extradició acordada per Andorra al Tribunal dels Drets de l’Home d’Estrasburg. El Tribunal Constitucional ja ha rebutjat el recurs de súplica presentat per la defensa de Janitskin. Per tant, s’han esgotat tots els passos interns a fer jurídicament al Principat abans de poder activar els organismes europeus.

Els assessors de Janitskin a Andorra sempre han entès que s’ha vulnerat el dret a la defensa i, per tant, el dret a la jurisdicció i a un judici just pel fet que el Tribunal Superior andorrà, a parer de la defensa de l’activista polític finlandès, s’hauria extralimitat a l’hora d’interpretar la llei que regula els procediments d’extradició i hauria donat un marge a les autoritats d’Hèlsinki que no tocava perquè pogués solucionar les mancances que contenia l’expedient inicial que sol·licitava el trasllat de Janitskin.

Comentaris

Trending