Han d’alliberar un home empresonat per reiteració en el consum de drogues per un error judicial

El Superior recorda al Tribunal de Corts que per enviar algú a la Comella s’ha de justificar de manera adequada i no al·legant que el condemnat necessitava reflexionar sobre la seva conducta

-
-
Un home condemnat per conduir sota l’efecte de l’alcohol i les drogues i que posteriorment va ser enxampat consumint en pública cocaïna i altres substàncies va quedar en llibertat a principi de mes després que el Tribunal Superior (TS) considerés que el Tribunal de Corts havia acordat el seu empresonament de manera inapropiada, atès que per enviar algú al centre penitenciari cal justificar-ho segons estableix la legislació i no al·legant que així, a la Comella, el condemnat podrà reflexionar sobre la seva conducta.

L’home ja hauria estat anteriorment a la presó. Se’l va condemnar en un judici ràpid per conduir sota els efectes de les drogues i l’alcohol i esdevenir així un perill pels altres conductors que circulen per la xarxa viària. Amb posterioritat, se l’hauria enxampat duent a terme altres pràctiques il·legals relacionades, també, amb el consum de drogues. La fiscalia va sol·licitar al Tribunal de Corts que enviés l’implicat a la presó -tot i no haver-hi resolució ferma pels segons fets citats- per risc de reiteració delictiva. L’esmentat tribunal va acordar el 15 de maig l’empresonament de l’home.

Una setmana després, la defensa de l’empresonat va recórrer la decisió judicial davant l’organisme superior, en aquest cas la sala penal del TS. En un aute dictat recentment, dita sala recorda que per enviar algú a la presó s’ha de valorar que la mesura de privació de llibertat és proporcional i adequada en relació als fets comesos. I que cal motivar exactament i seguint allò que fixa el Codi de procediment penal perquè s’empresona algú (o, al contrari, perquè se’l manté en llibertat si fos el cas).

En aquesta ocasió, el Tribunal de Corts, en el moment d’enviar l’home a la presó, va recordar que el delicte de consum de cocaïna en lloc públic i per la contravenció penal continuada de consum de cànnabis o similar pels quals estava acusat evidenciaven per part del processat “una total falta de consciència i reflexió sobre el significat de la sentència que el condemnà, tot i que hagi estat recorreguda per aquest”. I per això l’enviava cap a la Comella, perquè reflexionés. 

El TS entén que entre les causes que pot portar un tribunal a enviar algú a la presó no hi ha la de reflexionar sobre la conducta tinguda per un mateix i, per això, va revocar la decisió del Tribunal de Corts i va ordenar, a principi de mes, l’alliberament del processat que, això sí, s’haurà de presentar tants cops sigui requerit davant la Justícia. En la resolució dictada pel Superior s’evidencia, en aquest cas, que la petició de la fiscalia sí tenia una motivació real i justificada: evitar que tornés a conduir sota els efectes de les drogues. Però aquest no va ser l’argument que va usar el tribunal que va enviar l’implicat a la garjola i, en conseqüència, va quedar lliure.

Comentaris (1)

Trending