‘Guerra’ entre Andorra Turisme i el comú d’Escaldes per la unificació de l’eix comercial

L’ens turístic colla, amb el suport implícit de la corporació d’Andorra la Vella, perquè es creï un únic ‘corredor’ entre Meritxell i Carlemany aixoplugat en una nova marca i prescindint de Vivand

-
-
La relació del comú d’Escaldes i Andorra Turisme no passa pel seu millor moment. De fet, fa temps que els vincles no són fluids. Com a rerefons, la intenció de la societat promotora de la promoció turística del país de voler crear una única marca per a l’eix comercial per excel·lència del país. De retruc, i sempre que pot segons algunes fonts, el comú d’Andorra la Vella també posa llenya al foc. Escaldes se sent menystinguda i no vol que Andorra Turisme esdevingui l’artífex  del projecte unificador tot marginant el treball fet a Vivand.

Andorra Turisme voldria que les històriques avingudes Meritxell i Carlemany, totes dues remodelades i totes dues destinades en gran mesura als vianants, oferissin una única proposta turística i comercial. L’objectiu probablement el poden compartir totes les institucions que caldria que es posessin d’acord. Però Escaldes no vol haver de renunciar ‘gratuïtament’ a la denominació de Vivand, la primera exigència que es fa, segons algunes fonts, des d’Andorra Turisme. Exigència o imposició.

I a Escaldes no pretenen passar per l’adreçador. Més encara quan, segons les fonts, quan es va iniciar el projecte per fer per a vianants l’avinguda Carlemany, l’ens dirigit per Betim Budzaku no hauria mostrat cap interès especial en la iniciativa ni hauria sortit a defensar la proposta, que va ser durament criticada per alguns sectors, especialment bel·ligerants, de la parròquia. Ara que Vivand -un dels promotors i defensors del projecte del qual el va deixar fa un parell de mesos llargs ja per discrepàncies i pressions- ja té certa requesta i que l’avinguda escaldenca ha aconseguit un estil definit i propi, ara que ningú en qüestiona el fet d’haver dedicat el vial als vianants, Escaldes no vol deixar escapar la feina feta.

Formalment, no hi ha una denominació conjunta que s’hagi posat sobre la taula. Però sí que és cert que Andorra Turisme no contempla la possibilitat de denominar Vivand a tot el tram per a vianants que es configura, més o menys, des del carrer de les Escoles d’Escaldes fins a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella. I és que el comú de la capital no en vol sentir ni parlar, d’haver d’adoptar la denominació que al seu dia va crear Escaldes.

La pugna que mantenen en somort les tres institucions va cremant etapes. El fet que des del punt de vista del ‘color polític’ totes tres estiguin alineades fa que es miri de dur ‘la guerra’ en un terreny relativament discret. Però les diferències entre els dos comuns, per exemple, van molt més enllà de la creació d’un únic eix comercial i turístic sota una mateixa denominació. Hi ha hagut moments, per exemple, que semblava que les dues corporacions estaven d’acord en adquirir conjuntament o, almenys, el mateix tipus de mobiliari. I al final no ha estat possible. Fins i tot no hi ha acabat d’haver acord en la ubicació d’elements de protecció i seguretat..

Evidentment, si es demana als uns, la culpa és dels altres. I si es demana als altres, la culpa és dels uns. Però en gran mesura, les fonts consultades asseguren que el malestar més evident és del comú d’Escaldes, que sent que ara Andorra Turisme i la corporació de la capital volen capitalitzar, mai millor dit, una feina que ells ja van fer i respecte de la qual van assumir uns riscos que ara des d’Andorra la Vella volen rendibilitzar. I anant per darrere. Amb nocturnitat i traïdoria, per dir-ho d’alguna manera.

Comentaris (1)

Trending