Govern treballa a marxes forçades perquè el Consell aprovi els ERTO dijous i siguin d’aplicació ja al maig

L’USd’A ja ha mostrat la seva ferma oposició a unes mesures que el ministre portaveu creu que hauran de “permetre aguantar l’embranzida de la crisi econòmica” a partir del mes que ve

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, durant la compareixença.
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, durant la compareixença.
Després de la trobada telemàtica entre el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, amb els representants del Consell Econòmic i Social (CES), diferents dirigents governamentals i responsables dels grups parlamentaris de la coalició han posat fil a l’agulla per mirar d’embastar la segona bateria de mesures econòmiques per afrontar la crisi derivada del coronavirus. Dimarts a tot estirar s’hauria d’enviar al Consell General per tal que dijous, com ja preveu la Sindicatura, puguin ser votades a la cambra. L’objectiu és que el maig es puguin ja suspendre alguns contractes laborals o reduir a la jornada als treballadors amb la consegüent rebaixa salarial. Qui es vegi afectat per una pèrdua de remuneració s’hauria de poder acollir a una retallada de lloguer o d’hipoteca.

El Govern, segons el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, creu que amb la bateria de mesures que es prepara -i que encara falta força per acabar de perfilar, segons algunes fonts- s’haurien de poder “protegir al màxim els llocs de treball” i “permetrà aguantar l’embranzida de la crisi a partir del mes de maig”. Al març, la immensa majoria de les empreses han aguantat tot i havent de tancar quinze dies. L’abril ja costarà més de salvar. Però el mes que ve seria impossible si no s’introdueixen mesures que comportin una rebaixa de la massa salarial en les empreses. D’aquí que s’estiguin dissenyant mesures com els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que hi ha a l’Estat espanyol i que al Principat, segons la referència que n’ha fet Jover, es dirà quelcom similar a suspensió temporal d’activitat.

Per a Jover, les mesures que s’estan dissenyant han de “protegir al màxim els llocs de treball” i “permetre aguantar l’embranzida de la crisi a partir del mes de maig”

Eric Jover no ha donat ni un detall nou sobre les mesures que s’estan dissenyant perquè es vol mirar de consensuar al màxim la llei. I el Govern espera tenir el suport de totes les formacions de l’arc parlamentari. Ja sap el màxim responsable de l’executiu, Xavier Espot, que de cap manera tindrà al costat, almenys, la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), atès que l’organització s’oposa rotundament a una reducció salarial sense que hi hagi altres mesures clares. El primer secretari del col·lectiu sindical, Gabriel Ubach, ja va anunciar fa dies que la seva proposta passava per aturar-ho tot i donar una renda per càpita bàsica d’uns 450 euros aportats per l’Estat mentre durés el moment de més impacte de la crisi.

Jover, que ja ha advertit que una vegada s’apugin totes les persianes de ben segur caldrà un tercer conjunt de mesures per tal que “la reactivació sigui el més ràpid possible”, ha explicat que en la segona fase del combat econòmic caldrà que assumeixin una part del pes tant les empreses com els treballadors i l’administració. Aquest format, que no ha aclarit més, és “la millor manera perquè no pes perdin moltes plomes i tot trontolli”. Es vol “poder sortir amb les menys pèrdues possibles davant d’una crisi sanitària que ha esdevingut una crisi econòmica i que no volem que es torni en una crisi social”. 

D’una banda serà possible suspendre contractes o flexibilitzar a la baixa jornades laborals i salaris i, en paral·lel, els afectats per les retallades haurien de veure reduïts lloguers o hipoteques

Pràcticament, el ministre sols ha reconegut que igual com es permetrà la suspensió d’activitat temporal i la flexibilització laboral, caldrà “en paral·lel” buscar les “mesures necessàries perquè aquells treballadors” que es vegin afectats per les diferents mesures, pels ERTO a l’andorrana, “puguin continuar vivint amb normalitat”. I això passarà per forçar rebaixes de lloguers o d’hipoteques, però només en els casos d’aquelles persones que vegin rebaixat el salari. En cap cas no hi haurà rebaixes globals. No obstant, i tot i assegurar Jover que s’ha estat parlant amb col·lectius i organitzacions diverses no ha donat cap més detall. “Me’ls reservo per un pelet més endavant”, ha dit el portaveu governamental després d’assegurar que el Govern farà “una injecció molt important” al teixit econòmic i empresarial del país.Demanda de prudència als conductors i nova web educativa

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha aprofitat la compareixença vespertina per fer un toc d’atenció als conductors “irresponsables” que aprofiten la reducció tan notable de trànsit que viuen les carreteres del país per anar a velocitats anormalment altes posant en risc la seva pròpia seguretat i facilitant que hagin d’intervenir recursos sanitaris que ara haurien d’estar tots focalitzats en el combat del coronavirus. Jover s’ha referit a accidents greus haguts les darreres hores. El ministre, que ha confirmat que la mobilitat continua sent reduïda, ha anunciat la posada en marxa d’una nova web educativa (infoeducacio.ad) i ha explicat que el fons solidari ja presenta una xifra d’1.635.000 euros després de donacions com les d’Ski Andorra (50.000 euros), el Club Internacional d’Andorra (80.000 euros), els veïns de Ransol (5.432 euros) o l’Automòbil Club d’Andorra (9.640 euros).  

Comentaris (18)

Trending