Govern destinarà uns 250.000 euros per tornar als empresaris del Pas la seva part de la CASS del temps de tancament

Els ministres de Turisme i d’Economia en funcions han presentat una campanya per fomentar que la gent acudeixi a la localitat a comprar a base de sortejos i de transport públic gratuït

-
-
El Govern retornarà als empresaris del Pas de la Casa la part de la cotització a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) que pertoqui al patró durant el temps que hagi durat el tancament de l’accés al país per França. AIxò tindrà un cost per al Govern d'uns 250.000 euros, una xifra que el ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca ha dit que és orientativa. Alhora, a partir d’aquest cap de setmana es posarà en marxa una campanya per fomentar que la gent acudeixi a la localitat fronterera a comprar. L’al·licient haurien de ser un seguit de sortejos i el transport públic gratuït per aquells que acreditin que han comprat al Pas. No es descarta que a mitjan de la setmana que ve es pugui obrir un pas alternatiu provisional al punt conflictiu de l’RN-22.

Els ministres en funcions de Turisme, Francesc Camp, i Economia i Ordenament Territorial, Gilbert Saboya, en funcions, han acudit a primera hora d’aquesta tarda al Pas de la Casa per explicar la campanya de promoció acordada aquest matí, i que s’allargarà fins als primers dies de juny. A partir de compres de 20 euros o més s’aconseguiran vals que donaran dret a participar a sortejos. El primer premi seran unes vacances per valor de 3.000 euros  el segon tres iPhone XS i el tercer, tres forfaits de Grandvalira. Camp ha reconegut, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que han hagut de treballar contrarrellotge en una campanya que té el lema de 'El Pas de la Casa t'espera'. Aquest dijous comença la difusió publicitària en els mitjans de comunicació que té un pressupost inicial de 17.000 euros. La campanya s'iniciarà aquest mateix cap de setmana i acabarà el primer cap de setmana de juny.


Imatge de la campanya promocional. / ARXIU

Una vegada es reobri l’accés via França es farà una campanya internacional, focalitzada sobretot en el públic francès, per incidir en què els visitants tornin a la localitat encampadana.  Camp també ha explicat que el túnel d’Envalira es mantindrà gratuït mentre duri el tall i qui vagi en transport públic al Pas i acrediti haver-hi comprat no haurà d’abonar el preu del trajecte.Segons ha indicat Camp en la roda de premsa posterior al consell de ministres, "els comerciants ens han dit que faran el màxim per mantenir els comerços oberts".

L’administració també faria d’intermediari amb Andorran Banking per tal d’analitzar la concessió de línies de finançament a baix interès

La voluntat governamental és permetre que els empresaris puguin canviar de centre de treball els seus treballadors però s’ha d’acabar de veure com es gestiona aquesta circumstància. L’administració també faria d’intermediari amb Andorran Banking per tal d’analitzar la concessió de línies de finançament a baix interès. La mateixa tasca faria l’executiu amb els majoristes, per trobar facilitats de pagaments. Per als empresaris del Pas la voluntat, també, és ajornar la liquidació de l’IGI (mensual, trimestral o semestral) cosa que podran fer, que no vol dir que en quedin exempts. No serà el cas. S'estalviaran, però, de fer l'aval per sol·licitar l'ajornament. Els ajuts no estan supeditats al fet que els establiments estiguin oberts. Així mateix, el Govern retornarà als empresaris del Pas de la Casa la part de la cotització a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) que pertoqui al patró durant el temps que hagi durat el tancament de l’accés al país per França. Això tindrà un cost per al Govern d'uns 250.000 euros, una xifra que el ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca ha dit que és orientativa.

El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca ha avançat que tot això quedarà recollit un decret que es publicarà en els propers dies. "Son mesures excepcionals i caldrà que s'entenguin com a tals", ha afegit i ha recordat que "en els darrers 50 o 60 anys no s'ha tingut tants dies la frontera amb França tancada". En termes econòmics això, segons Cinca, afecta fins el 9% de la facturació dels establiments, "una quantitat molt difícil de recuperar en el que queda d'any". Aquestes mesures són independents de les que pugui dur a terme el comú d'Encamp en matèria de taxes o de tributs comunals. Cinca ha aprofitat per destacar la col·laboració amb la duana espanyola que ha qualificat d'excel·lent.

Pel moment, el Govern no s'ha plantejat concedir ajuts econòmics directes als comerciants

Pel moment, el govern no s'ha plantejat concedir ajuts econòmics directes als comerciants i Cinca ha opinat que això estarà en funció de l'evolució de la situació. Tampoc queda clar quants establiments estan afectats pel tancament de la carretera ja que amb el final de la temporada d'hivern molts han baixat la persiana fins el proper mes de novembre.Aquest dijous hi ha una reunió amb la Cambra de Comerç i amb la Confederació Empresarial Andorrana per continuar treballant en el desenvolupament d'aquestes mesures.

Finalment, el cap de Govern en funcions, Toni Martí, i altres responsables polítics i tècnics de l’administració mantindran una reunió dilluns que ve a Tolosa amb dirigents de la prefectura de l’Occitània per tenir més informació de primera mà sobre l’evolució dels treballs que s’estan fent a l’altura del pont de la Mina, a l’RN-22. Hi cap la possibilitat que entre dimecres i dijous es col·loqui un dic de contenció a la zona afectada per l’esllavissada i s’obri immediatament un pas provisional alternatiu.

 

Comentaris (5)

Trending