Govern s'atrinxera a defensar 'l'inqüestionable' "interès general" de la plataforma esquiable de Soldeu

Tan hi fa si és una petició necessària de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) o no ho és. Tan hi fa si compleix la normativa -la Llei del sòl- en matèria de requisits necessaris per ser formalment declarada d’interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu. “Discutir l’interès general d’aquesta obra no sembla massa raonable.” Són paraules del ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca. L’executiu s’atrinxera en defensar sí o sí la passarel·la encara que sigui molt complicat qualificar-la d’obra d’interès cultural i educatiu, que és com s’ha volgut ‘vendre’ per tal de poder-la encaixar entre la tipologia d’equipaments que poden ser beneïts amb una declaració que dóna a l’obra unes prerrogatives -cobrir un riu, per exemple- que d’altra manera no tindria. 

I tot sembla indicar que la iniciativa acabarà als tribunals vist el posicionament mantingut per la família Viladomat, promotora del recurs de reposició contra l’acord adoptat pel Govern de declarar el projecte de la plataforma de l’esmentat reiteradament interès nacional. Cinca ja ha deixat entreveure que la comissió tècnica d’urbanisme (CTU), on hi són representats tècnics designats per tots els comuns, ha recordat, avalarà que es tombi el recurs. Amb el suposat aval tècnic, doncs, l’executiu ho tindrà fàcil per denegar la pretensió dels màxims accionistes de la societat que gestiona les pistes d’esquí del Pas de la Casa i Grau Roig i, si no canvien molt les coses, tot plegat desembocarà en un litigi als tribunals que, d’entrada, no té efectes suspensius. O sia, la tramitació del projecte podrà tirar endavant. Potser fins al punt de poder arribar, amb el temps, a allò que se’n diu fets consumats.

Cinca ha explicat que aquest dimecres la CTU ha analitzat la qüestió a petició del Govern i que malgrat que no hi ha un informe escrit formal, que hi haurà de ser i que s’haurà de transmetre al ministre d’Ordenament Territorial, que formalment també és qui presideix dita comissió, acabarà recomanant que es desestimi el recurs dels germans Viladomat. El portaveu governamental ha defensat novament “l’interès general” de l’obra i tampoc no ha pogut aclarir si hi ha cap carta oficial de la FIS exigint la plataforma per poder atorgar a Andorra proves com les finals de la Copa del Món que s’han de celebrar el febrer del 2019. Cinca no ho ha pogut confirmar perquè dita missiva no existeix.

Això sí, el ministre ha remarcat, amb els seus tradicionals però ben articulats tombs i tombs, que “la necessitat ha estat posada de relleu” d’una manera o altra i que la construcció de la passarel·la “afavoreix la seguretat, l’amplitud de la zona d’arribada. No és un caprici”. No ha parlat, per exemple, però, de l’aparcament que hi va associat. I que segur que mai dels mais no n’ha parlat la FIS ni tampoc es pot enquadrar en la categoria d’equipament educatiu o cultural, a no ser que es vulgui considerar com a tal la cultura d’estacionar adequadament i educadament.