Govern preveu un enfonsament en la recaptació de l’impost de societats

Es calcula que la reducció del pagament a compte d’enguany suposarà una reducció de 9 milions enguany però el cop fort arribaria el 2021 amb una caiguda superior a 30

-
-

Les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus colpejaran amb duresa el teixit empresarial del país. Hi haurà molts negocis que veuran reduïts de forma significativa els seus beneficis, si és que en tenen. De retruc, això afectarà una de les figures impositives clau: l’impost de societats. La recaptació caurà tan enguany com, sobretot, el 2021. Entre tots dos exercicis, es calcula un menyscapte per a les arques de l’Estat de fins a 39 milions d’euros.

Així queda de manifest en el ‘Pla d’equilibri financer del 12 d’abril del 2020 del pressupost extraordinari destinat al finançament de les despeses derivades de la situació d’emergència sanitària causada pel nou coronavirus SARS-COV-2’, al qual ha tingut accés Altaveu. El document actualitza l’impacte que, tant la mateixa crisi com les mesures adoptades a la segona Llei òmnibus tindrà per a les arques públiques de l’Estat. També desgrana l’evolució de les diferents variables del marc pressupostari.

Un primer detall a tenir en compte és que varia la previsió inicial pel que fa a l’evolució del Producte Interior Brut (PIB). Si ara fa unes setmanes, es calculava que es mantindria al mateix nivell que el del 2019, ara sí que s’admet que caurà. En concret, un 5%.

Aquest tribut depèn d'uns beneficis empresarials que quedaran seriosament tocats per la crisi del coronavirus

Una de les parts importants del document és la que estableix les diferents variacions que la crisi provocarà als ingressos i despeses del Govern, tant els que estaven inclosos en el pressupost per a l’actual exercici, com en les previsions incloses en el marc pressupostari del mandat. I una de les partides que més afectació patirà serà la recaptació de l’impost de societats.

I ho farà doblement. En primer lloc, en els ingressos del 2020. En aquest cas, per una de les mesures incloses a la segona llei òmnibus: la reducció del pagament a compte, que serà només del 20% en lloc del 50% marcat inicialment. Això suposarà que l’Estat, segons les noves previsions, deixi d’ingressar uns 9 milions d’euros. Per tant, dels 87,73 milions previstos inicialment, la recaptació es quedaria en 78,73.

La gran davallada, però, arribaria l’any vinent. I és que, segons el document, “l’impacte econòmic generat el 2020 condicionarà la recaptació de l’impost”. En concret, una reducció de fins a 30 milions d’euros. La partida d’impostos directes es veuria seriosament afectada. El marc pressupostari inicial estimava uns ingressos de 86,95 milions d’euros i aquesta es veuria reduïda fins a 59,57.

Cal tenir present que l’impost de societats es basa principalment en els beneficis de les empreses. Per tant, aquesta previsió evidencia el cop important que la crisi sanitària provocada pel coronavirus suposarà pel teixit econòmic del Principat. Més quan la reducció del pagament a compte, teòricament, comportaria que la liquidació a fer l’any vinent fos superior a la inicialment prevista.   

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending