Traslladen a un hotel part dels interns sense símptomes del Cedre per mirar de frenar el contagi del coronavirus

El centre sociosanitari ha extremat la seguretat i les precaucions des que alguns interns van començar a fer quadres de febre i s’han confirmat dos positius

-
-
Usuaris del Cedre -i en general, interns dels centres sociosanitaris de tot el país- i personal sanitari. Són hores d’ara els dos grans maldecaps sanitaris que hi ha al Principat per culpa del coronavirus, que experimenta, segons que ha admès el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, un ascens “explosiu”. El titular de Salut, també confinat al seu domicili, ha reconegut que hi ha també dificultats per poder-se abastir de material sanitari.

Fins al vespre, com a mínim, no es tindran nous resultats de proves de Covid-19. Per això, per ara, els casos coneguts i confirmats són 53. Cert, també, que es comença a considerar com a positiva, encara que sense comptabilitzar, aquells contactes d’una persona formalment positiva que presenten símptomes. Actualment hi ha una persona ingressada a l’UCI de l’hospital i amb ventilació mecànica. Per tant, un cas greu de veritat. “És una epidèmia que ens està desbordant a tots. Ens hem de preparar pel pitjor escenari”, ha afirmat el ministre de Salut en la seva compareixença telemàtica d’aquest dijous al migdia.

Martínez Benazet des del seu aïllament domiciliari: “És una epidèmia que ens està desbordant a tots. Ens hem de preparar pel pitjor escenari”

Malgrat que per ara, de forma general, no es preveu anar més enllà del confinament a domicili tot exigint que cal respectar-lo de forma estricta, sí que s’han pres ja decisions sobre el Cedre. Una de les plantes del centre acull totes aquelles persones que siguin diagnosticades com a positives. Hores d’ara n’hi ha dues de confirmades i quatre més en investigació. “En els propers dies veurem més casos al Cedre”, ha reconegut Martínez Benazet. Els usuaris sans del centre sociosanitari del SAAS es consideren tots en situació de confinament i es reparteixen entre el propi Cedre i un hotel que s’ha habilitat per a l’ocasió i que, en principi, ni tan sols es diu als familiars de quin establiment es tracta per evitar col·lapses o ser focus d’interès mediàtic o d’altra mena.

El titular de Salut ha reconegut que la gent gran i els professionals sanitaris -n’hi ha molts d’infectats, fins al nivell que s’ha hagut de tancar, per exemple, el CAP del carrer de la Sardana d’Andorra la Vella perquè s’hi han detectat tres positius entre el personal- són una preocupació molt evident malgrat que el coronavirus ja està plenament corrent per la comunitat i pot aparèixer en qualsevol lloc. En tot cas, i “si ens arriben els medicaments”, es preveu ben aviat desenvolupar “un tractament preventiu entre les persones que estan en contacte” tant amb sanitaris com amb interns del Cedre per veure si funciona.

Material sanitari

Martínez Benazet, però, ha reconegut que hi està havent dificultats perquè els materials ja encarregats, com ara 50.000 mascaretes de qualitat, puguin arribar al Principat. Les restriccions frontereres estan bloquejant l’arribada de material sanitari tot i que aquests productes haurien de poder passar sense problemes. Però no està sent així. S’ha estat repassant gairebé farmàcia per farmàcia en la recerca de material sanitari, especialment mascaretes, per poder-les dedicar totes elles a usos mèdics i no exposar més encara els sanitaris, un col·lectiu clau i molt debilitat. Ara, els metges i altres professionals de la salut van equips i protegits “encara que atenguin una persona que s’ha torçat el turmell”.

Els kits amb els testos de ‘despistatge’, una mena de primer filtratge encara que no siguin definitius per aclarir si algú té la malaltia o no la té -si el test dóna positiu, la prova pràcticament segur que donaria positiva; si és negatiu no té perquè mantenir-se negatiu després de la prova formal- està previst que, si no hi ha més dificultats, arribin en un parell de dies. No obstant això, no es faran pas testos de manera indiscriminada. 

Comentaris (1)

Trending