Govern posa en marxa la ‘màquina de fer vots’: preveu fer fixes més de 200 funcionaris des d’ara fins al desembre del 2019

El consell de ministres aprova una planificació biennal de processos de selecció de places fixes a l’administració on preveu consolidar trenta mestres i professors i una trentena més d’uniformats

La ministra de Funció Pública i Reforma de l\'Administració, Eva Descarrega, durant una compareixença.
La ministra de Funció Pública i Reforma de l\'Administració, Eva Descarrega, durant una compareixença.

El Govern ja ha activat amb tota la seva força allò que, d’una manera o altra, tant liberals com socialdemòcrates denuncien com una oficina de col·locació o una xarxa de clientelisme entre el funcionariat, els treballadors públics. L’executiu preveu fer fixes des d’ara i fins a final del 2019 més de dos-cents funcionaris. La immensa majoria, com a mínim 150 places, s’haurien de consolidar abans del març que ve, just el límit al qual podria arribar l’actual legislatura.

La planificació biennal 2018-2019 dels processos de selecció de places fixes a l’administració general ha agafat positivament per sorpresa molts dels actuals treballadors públics. Però també tenen clar les fonts consultades que tot plegat respon, sobretot, a l’acostament del procés electoral i a la voluntat de l’executiu de premiar encobertament les persones més afins. El pla en qüestió, revisable en qualsevol moment, el va aprovar el consell de ministres la setmana passada sense que se n’informés en cap moment.

La planificació ara per ara proposada, que es divideix en trimestres començant per l’actual, que va d’abril a juny, contempla fer fixes fins al desembre de l’any que ve 184 funcionaris de l’administració general o educativa més 29 treballadors públics més de cossos especials uniformats. Els trimestres més ‘carregats’, segons l’esmentada planificació, hauria de ser el que anirà del proper juliol a setembre, amb 42 incorporacions, i el primer trimestre, amb 46 consolidacions fixes. 

En aquest darrer període hi destaca molt especialment una xifra que clama al cel per si sola: es preveu fer fixes 30 mestres i professors. En el següent trimestre, és a dir, el que aniria d’abril a juny de l’any que ve, també es consolidarien vuit places d’administratius d’educació. Diverses fonts han assegurat que aquestes xifres són una forma de desincentivar el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP). 

Rere Educació amb 41 contractacions i sense tenir en compte els cossos especials, hi anirien Afers Socials amb 32 consolidacions, Ordenament amb 31 i Cultura i Esports amb 28

El Govern els assegura millores, però en el tram final de la legislatura sobre el qual tindrà incidències. Una mena d’avís: cal que es portin bé. I és que en la taula del consell de ministres encara cou l’alta participació dels ensenyants en les jornades de vaga del 15 i el 16 de març passats. Amb les dues xifres donades, és evident que la planificació aprovada on més places fixes preveu fer és a Educació (41), seguit d’Afers Socials, Justícia i Interior (32) i Ordenament Territorial.

Cal fer unes precisions sobre aquests dos darrers ministeris citats. Les 32 places del ministeri que comanda Xavier Espot són, majoritàriament, del primer dels departaments: Afers Socials. A banda d’aquelles 32 places cal afegir-hi 29 places més en relació als uniformats. Segons el document al qual ha tingut accés l’Altaveu, “els cossos especials acordaran amb el departament de Funció Pública les convocatòries de places vacants en funció de les seves necessitats i disponibilitat per realitzar els períodes de formació”.

En concret, i durant els propers 20 mesos, el Govern preveu contractar tretze agents de policia, dos bombers, tres agents penitenciaris, un bander i deu agents de Duana. Quant a Ordenament Territorial destaquen dos processos de consolidació massius. Així, durant el tercer trimestre d’enguany es preveu fer fixes quinze operaris de manteniment. I d’octubre a desembre també d’aquest 2018 s’afegirien a la consolidació o noves contractacions deu peons.

Rànquing

Rere Educació, Afers Socials, Justícia i Interior, i Ordenament Territorial, Cultura, Joventut i Esports no es queda curta amb 28 contractacions. A partir d’aquí els volums sí que ja són molt inferiors: Finances (13), Funció Pública (9) i Economia i Innovació (9), el cap de Govern (7), Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat (6) o Salut (5) segueixen en un rànquing que tanca Afers Exteriors (2) i del qual queda fora Turisme, que té una plantilla molt reduïda perquè vehicula la seva activitat principal a través de la societat Andorra Turisme.

La ministra de Funció Pública explica que la previsió “ha estat elaborada tenint en compte les vacants d’anys anteriors i les places de nova creació 2018 així com les prioritats del Govern”

En qualsevol cas, el detall exacte previst es pot veure en el document que l’Altaveu annexa en aquest article i que és susceptible de modificacions tal i com explica la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, en una carta de presentació enviada als funcionaris i a partir de la qual poden consultar la planificació biennal. Descarrega explica que la planificació “ha estat elaborada tenint en compte les vacants d’anys anteriors i les places de nova creació 2018 així com les prioritats del Govern”.

La titular ministerial explica que “en aquesta planificació no hi figuren les places dels processos de selecció ja iniciats des de principis d’any fins ara”. Alhora també exposa als treballadors públics que la planificació s’anirà actualitzant cada trimestre ja que hi pot haver “alguna modificació de la mateixa si hi ha reserves de plaça, si es produeix alguna baixa, si es modifica el perfil d’alguna plaça, o si hi ha places de nova creació el 2019”. Internament -és a dir, pels canals propis de l’administració- el document amb tot un seguit de detalls és consultable en qualsevol moment pels funcionaris “a efectes que pugueu preparar la vostra candidatura si esteu interessats en alguna de les places”.

La caixa de les galetes -escrit amb el major dels respectes vers els treballadors públics- queda definitivament oberta. Desprecintada. Les eleccions són a tocar.

Comentaris

Trending