Funció Pública admet les requalificacions laborals i assegura que s’ha complert la legalitat

La titular de Medi Ambient quedaria al marge de qualsevol reclassificació i mantindrà el nivell professional mentre “el nou Govern haurà d’atorgar rang diplomàtic” a Descarrega i Ubach

-
-
El ministeri de Funció Pública situa en la plena normalitat i en el compliment de la legislació vigent les requalificacions laborals de treballadors públics que s’han dut a terme les darreres setmanes, acordades pel Govern en funcions. En una comunicació interna vist el profund malestar que la decisió avançada per l’Altaveu ha provocat, el departament deixa clar que l’encara ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, queda al marge de qualsevol ‘ascens’ i mantindrà el nivell que tenia abans de dedicar-se a la política. I que “el nou Govern haurà d’atorgar rang diplomàtic” a les titulars d’Exteriors, Maria Ubach, i Funció Pública, Eva Descarrega.

Les reclassificacions laborals, que suposen increments salarials molt importants, en alguns casos puges de sou de mil euros mensuals, han comportat un evident malestar dins mateix de l’administració i també entre la classe política. I que s’hagi fet amb un executiu en funcions i a poques setmanes que hi hagi un nou equip que podria prendre les seves pròpies decisions està generant certa indignació. Diverses fonts han assegurat que el símptoma clar que no estava prevista aquesta situació, almenys no de manera general i coneguda, és el fet que el pressupost no contemplaria els increments remuneradors que les requalificacions suposa.

Les fonts consultades asseguren que són 96 reclassificacions. La nota interna de Funció Pública parla de 104 casos des que es va aprovar la llei del funcionariat l’any 2000. Però no aclareix ni els períodes en què s’han fet ni l’increment salarial, ni tan sols agregat, que suposen. “El procés de requalificació de llocs de treball a l’administració general s’ha dut a terme de manera continuada i periòdica durant els darrers anys per part del departament de Funció Pública amb la voluntat de reconèixer l’evolució de diferents llocs de treball a l’dministració general des de l’any 2000 que és quan es varen fer les primeres descripcions de llocs de treball. En aquest sentit s'han realitzat fins ara 104 requalificacions de llocs de treball”, explica la comunicació interna.

La titular del departament que gestiona els recursos humans del Govern emet una nota interna per als treballadors públics per intentar calmar els ànims i l'evident malestar

També s’explica que “aquestes requalificacions han estat realitzades pel departament de Funció Pública, els departaments concernits i les persones concernides amb una empresa externa i sempre amb l’informe corresponent que ha estat aprovat posteriorment pel Govern”. Però mai no s’especifica quines han estat les decisions adoptades les darreres setmanes. Evidentment, en cap de les últimes compareixences posteriors a reunions del consell de ministres no s’ha exposat aquesta qüestió.

On sí s’entra en detalls és en aclarir la situació de les encara ministres Calvó, Descarrega i Ubach. “La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, té la seva reserva de plaça al ministeri de Medi Ambient en el lloc de treball de cap d’àrea de gestió i control ambiental amb un nivell XII de la classificació del cos general de l'administració general que és el mateix nivell que tenia quan va demanar l'excedència amb reserva de plaça”, contempla la nota firmada per la pròpia titular de Funció Pública. I que la comunicació afegeix que “les ministres d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, el seu reingrés al ministeri d’Afers Exteriors és al lloc de tècnic d’Afers Exteriors amb un nivell IX de la classificació del cos general de l’administració general que és el mateix nivell que tenien quan varen demanar les seves excedències amb reserva de plaça”.

Sobre aquest darrer cas, però, es recorda que “tenint en compte la disposició transitòria de la Llei 11/2019, del 15 de febrer, del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica, que va entrar en vigor el 21 de març, en el moment de reincorporar-se al servei actiu, després de la seva excedència com a ministres, el nou Govern els ha d’atorgar un rang diplomàtic d’acord amb la seva trajectòria professional diplomàtica valorant, entre altres, la seva antiguitat, mobilitat i funcions directives, com s’ha fet amb la totalitat del personal del ministeri d’Afers Exteriors”.

Diverses fonts han mostrat aquest dimecres el seu malestar perquè ja al seu dia s’hauria denunciat que via la regulació del cos diplomàtic s’estava promovent un increment salarial encobert. Els temors, fins i tot d’entre una part de l’arc parlamentari, s’haurien vist ara acomplerts. La comunicació oficial interna ve a matisar les informacions aparegudes, segons s’explica, però en cap moment es treu força al malestar generat ni a les decisions adoptades. Les requalificacions són efectives, com ha explicat l’Altaveu, per a la majoria de funcionaris beneficiats per la reclassificació laboral. En canvi, en cap cas ho podien ser, ni que es duguessin a terme, per les ministres, perquè encara no han retornat al seu lloc de treball en l’administració sempre que deixin, com és segur en el cas de Descarrega i Ubach, l’activitat política.

-

Relacionat

Govern decideix una reclassificació laboral de darrera hora i incrementa el sou a un centenar de funcionaris

Comentaris (7)

Trending