Govern i Consell General acceleren la llei dels estats d'alarma i emergència

Els grups negocien canviar el reglament de la cambra per permetre que el text també es pugui acollir al tràmit d’extrema urgència i ser votat al mateix temps que el projecte legislatiu òmnibus

-
-

La llei d’estat d’alarma i emergència s’aprovarà al mateix temps que l’òmnibus amb mesures per pal·liar els durs efectes econòmics de la crisi del coronavirus. Els grups parlamentaris han trobat la forma que el text, que té caràcter de qualificat i, per tant, inicialment no podria tramitar-se per la via d’extrema urgència, pugui tirar endavant de forma més àgil. D’aquesta forma, la possibilitat mesures més estrictes estaria disponible per al Govern abans del previst.

Els estats d’alarma i excepció s’han de regular mitjançant una llei qualificada. Així de clar ho estableix la Constitució. Encara, però, no s’havia fet. I, per tant, l’executiu no els pot decretar encara malgrat la delicada situació generada per l’expansió de la Covid-19. Des que la crisi va esclatar, el Govern treballa per tenir el text i aprovar-lo.

Un dels problemes que hi havia era que, en tenir caràcter qualificat, el projecte legislatiu requereix un temps per a la seva tramitació. Reglament del Consell en mà, es pot entrar per la via d’urgència, que redueix tots els terminis a la meitat -per exemple, el de presentació d’esmenes de quinze a set dies i mig-. Insuficient, però, donada l’actual situació. I, normativa novament a la mà, no es pot acollir la via d’extrema urgència i necessitat, la que s’aplicarà a la llei òmnibus i que permet aprovar-la en un màxim de 48 hores-.

En ser una llei qualificada, el reglament del Consell només permet, ara, un tràmit d'urgència, amb reducció a la meitat dels terminis

Els grups parlamentaris han trobat una solució, que ja està sobre la taula i s’està acabant de tancar. S’ha de fer, però, amb consens total. La idea passa per entrar a tràmit al llarg d’aquest dissabte fins a tres textos: un la llei òmnibus; l’altre, la dels estats d’alarma i d’emergència. I el tercer, la clau: una modificació del reglament del Consell General.

Amb aquesta s’hauria d’habilitar que el projecte de llei que regula tots dos estats d’excepció es pugui acollir a la via d’extrema urgència i necessitat. I per tant, votar-se i aprovar-se en menys de 48 hores. La voluntat seria que, a més trigar dilluns, es pogués celebrar un ple en format reduït -sense tots els consellers per extremar les precaucions davant el risc de contagi- i tirar-les endavant.

Llavors quedaria únicament un altre tràmit perquè entressin en vigor: la ratificació dels Coprínceps. Segons es va assegurar des del Govern ja s’ha contactat per intentar que aquesta es faci com més aviat millor.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending