Govern garanteix que la nova gespa de l’Estadi Nacional està certificada a alt nivell per a futbol i rugbi

S’està acabant de preparar un conveni amb la FAF en relació al fet que el material col·locat l’havia adquirit aquesta entitat per a les seves instal·lacions de la Borda Mateu

Treballs per canviar la gespa a l'Estadi Nacional.
Treballs per canviar la gespa a l'Estadi Nacional.

La nova gespa instal·lada a l’Estadi Nacional gaudeix dels certificats FIFA Quality Pro i World Rugby. Aixi ho acredita el Govern en una resposta a una pregunta parlamentària realitzada pel conseller del grup parlamentari socialdemòcrata Jordi Font, que es va interessar pel canvi de terreny de joc i el conflicte que hi va haver, especialment, amb els practicants de rugbi (federació i VPC). La gespa col·locada a l’antic Camp del Consell inicialment l’havia adquirit la Federació Andorrana de Futbol (FAF) per a les seves instal·lacions de la Borda Mateu.

Font demanava com és que s’havia procedit a canviar la gespa a mitja temporada esportiva i quines solucions s’havien ofert a la Federació de Rugbi i als practicants de rugbi en general atès que són els principals usuaris de la instal·lació de la Baixada del Molí. També s’interessava per possibles homologacions i per eventuals acords amb la FAF més encara tenint en compte que hi ha una causa judicial oberta contra diversos exdirigents de l’entitat, justament, per suposades irregularitats en l’adquisició de gespa.

En la resposta signada per la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, s’explica que finalitzava el període de vigència anual del certificat FIFA Quality Pro i, en aquest marc, en dues ocasions diferents, i tot i haver fet millores en el segon cas, un laboratori especialitzat i degudament reconegut per la FIFA va concloure que la gespa ara ja retirada i col·locada al Centre de Tecnificació d’Ordino no superava les exigències de l’entitat futbolística internacional. Per tant, i vist que tot i que Moldàvia sí que acceptava jugar amb la gespa ‘vella’ però Turquia ja no, es va decidir fer el canvi aprofitant que la FAF tenia en curs la compra de gespa per la Borda Mateu.

Riva especifica en la seva resposta tot un detall d’alternatives que s’haurien ofert als practicants de rugbi (federació i VPC) i sense dir-ho explícitament i malgrat que es va haver de fer alguna petició de canvi de terreny de joc, la ministra deixa entreveure que les aigües han tornat al seu lloc després de l’enuig inicial dels amants del rugbi. La titular d’Esports també annexa en la seva resposta els dos certificats emesos, tant per a la pràctica del rugbi com per a la del futbol, respecte de les anàlisis efectuades una vegada el recinte de l’Estadi Nacional ha estat equipat amb els nous materials.

Respecte dels acords amb la FAF, assegura que no hi ha ni un conveni signat -però sí que s’està preparant- ni una compensació. En el pressupost per al 2020 s’hauria inclòs una partida per a l’adquisició de gespa deixant clar que dita gespa s’haurà de col·locar a la Borda Mateu. “Cadascú restarà propietari de la gespa adquirida per bé que cedirà l’ús al gestor de la instal·lació esportiva on estigui col·locada”, explica Riva que hi afegeix que “cada instal·lació es farà càrrec de les despeses de manteniment del sistema de gespa artificial així com dels corresponents tests de certificació internacional per part d’un laboratori certificat FIFA i IRB, segons correspongui”.

Finalment, sobre la investigació judicial que esquitxa la FAF, la ministra recorda que hi ha separació de poders i que l’actual junta directiva no té cap problema. “Si alguns dels anteriors responsables de la Federació Andorrana de Futbol estan immersos en un procediment judicial el Govern, com no pot ser d’una altra manera, respectarà el principi de separació de poders. Els actuals membres de la Junta de la federació gaudeixen dels drets i els deures que els seus estatuts i la llei els confereixen i a ells competeix l’assoliment dels objectius fixats en Assemblea General de dit òrgan, entre els quals, evidentment, hi ha de ser el de donar bona imatge, transparència i seriositat”, manté la resposta.

Comentaris

Trending