Govern evita especificar quantes normes obligaria a assumir l’acord d’associació amb la UE

Davant la insistència del conseller Carles Naudi, la ministra d’Exteriors admet que sols el cabal històric suposa 5.300 actes normatius però que cal analitzar al detall 25 annexos 

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant una sessió parlamentària.
La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant una sessió parlamentària.
Al Govern li fa por haver d’admetre què suposaria a nivell legal arribar a un acord d’associació amb la Unió Europea (UE). La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha evitat especificar davant el Consell General quantes normatives europees haurà d’assumir l’ordenament jurídic andorrà. Seran milers. Només el cabal històric produït a Brussel·les fins ara ja suposa, pel cap baix, i aquesta xifra sí l’ha citat la responsable ministerial, 5.300 actes normatius.

Ubach ha recordat que no vol dir que s’hagi “de començar de zero” perquè “hi ha una base establerta” atès que una bona part de la legislació del Principat s’inspira amb normativa comunitària. Però evidentment caldran fer modificacions. La ministra s’ha hagut de referir al cabal comunitari relacionat amb les negociacions que s’estan fent amb la UE arran de diverses preguntes plantejades pel conseller general independent de la Massana Carles Naudi. El parlamentari massanenc ha lamentat la poca claredat amb què es pronuncia el Govern sobre aquesta qüestió.

Ubach reconeix la dificultat d’haver d’adoptar milers i milers de normatives però assegura que també aporta elements positius

La titular d’Exteriors, que ha garantit que manté al dia de tots els avenços i que envia tota la informació necessària als parlamentaris, ha ofert als consellers generals tractar la qüestió en el marc d’una sessió de la comissió legislativa de Política Exterior. Sens dubte, un intent per evitar haver de reconèixer públicament els milers i milers de normatives que caldria incorporar a l’ordenament jurídic del Principat. Les comissions es fan a porta tancada; les sessions de control al Govern són públiques. Ubach ha anat referint-se a la qüestió amb evasives, comportament que li ha estat retret per Naudi, que ha recordat que s’han formulat diverses preguntes parlamentàries i el tema ha estat tractat en diverses sessions de la comissió legislativa i no s’h acabat aclarint mai res.

La ministra ha deixat caure algunes dades més que fins ara. I ha explicat que “de forma general” i pel que fa al cabal històric són 5.300 els actes normatius que caldrà assumir. I que si s’analitza annexe per annexe que configura la negociació, i que arriben a 25 annexes, evidentment la xifra creix i molt. Però no s’ha quantificat. Ubach ha explicat que s’està analitzant amb la UE què cal adoptar i què no és necessari que assumeixi el Principat. I més enllà d’això, el Principat no descarta demanar terminis transitoris excepcionals per poder adoptar i adoptar les normes i, fins i tot, sol·licitar excepcions.

El parlamentari massanenc pregunta si realment es vol firmar un acord que només en matèria aeronàutica comporta 297 directives i reglaments

Ubach, que ha destacat que “l’objectiu és negociar de la millor manera” tots aquells serrells derivats de les converses amb la UE i que és clar que “negociarem les particularitats” del Principat, ha assegurat que “tot i les dificultats” que suposarà per l’administració haver d’assumir el volum de normes que caldrà assumir “també és positiu” perquè adaptar-se a Europa també suposarà, per exemple en el cas dels productes agrícoles, atorgar a aquests un segell de reconeixement. Tots els passos a fer s’analitzaran de comú acord amb la UE, segons la ministra.

Carles Naudi, que ha recordat que els 10 primers annexes dels 25 que pressuposa l’acord ja s’haurien d’haver transposat fins ara, amb aquest juny com a data límit, ha explicat que un dels capítols sobre els quals s’ha concretat la xifra exacte de normes que cal assumir, el de l’aeronàutica, suposa l’adopció de 297 normes. El parlamentari massanenc ha fet ironia amb el fet de què pot suposar tot plegat si “per dos helicòpters que tenim al país i encara sense heliport” cal adoptar prop de tres-centes normes. I ha demanat a la ministra si el Govern està “segur que vol signar això el 2019”. Maria Ubach ha afirmat que el que es preveu per a l’any que ve és la rúbrica dels principis generals de l’acord d’associació.

Comentaris

Trending