Govern espera que la negociació reoberta a Grandvalira encara permeti evitar la dissolució

Crèdit Andorrà, que és qui més tem la repercussió econòmica del divorci i que està intentant fer un paper d’intermediació accionarial, podria plantejar alguna iniciativa per atraure Saetde

-
-

El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha admès el gran “impacte negatiu” que tindria per al conjunt de l’economia del país la pèrdua de Grandvalira i ha deixat a entendre que en les converses entre totes les parts implicades que hi ha d’haver en poques setmanes es miraran de posar sobre la taula propostes per mirar d’“evitar el trencament”. Camp no ha donat cap mena de detall ni ha volgut desvetllar “el contingut de les converses”. Crèdit Andorrà, accionista d’Ensisa, estaria fent esforços d’intermediació, segons diverses fonts, per intentar salvar el projecte encara que sigui canviant l’encaix hagut fins ara o posant sobre la taula alguna iniciativa que pugui atraure l’interès, també, de Saetde, que ara per ara és qui més clara té la dissolució.

El titular de Turisme ha fet totes aquestes valoracions, justament, després d’acabar-se l’acte de presentació de la campanya de comunicació i màrqueting de les finals de la propera Copa del Món, que s’han de celebrar a Soldeu i al Tarter el març de l’any que ve. Camp ha defensat la feina feta per Grandvalira durant els tres lustres de la seva existència fins ara i ha destacat la “pedra que s’ha hagut de picar” per poder aconseguir que se li adjudiqués l’organització de les esmentades finals, que han vist com avui es posava en marxa el comptador dels dies que resten per a la celebració de les proves, que han d’“emocionar” tot el país i han de situar més encara Andorra en el mapa de les grans destinacions d’esquí d’arreu del món, tal i com ha destacat el director general de Grandvalira i màxim responsable de l’àrea de màrqueting dins del comitè organitzador de la prova que es viurà entre Soldeu i el Tarter de l’11 al 17 de març de l’any que ve, Alfonso Torreño.

La sala gran dels cinemes d’Illa Carlemany han acollit la presentació de l’esmentada campanya de comunicació. I la descoberta d’un primer eslògan que pretén enganxar tothom en el camí cap a l’organització de la prova. ‘Tots serem campions’ és l’emblema triat per mirar d’arrencar el suport de tot el país, sigui o no aficionat al món de l’esquí. Tant l’esmentat Alfonso Torreño com el director general del comitè organitzador, Conrad Blanch, han posat èmfasi tant en el treball que s’ha fet, es fa i es farà com els valors que es vol transmetre i la implicació emocional que es vol aconseguir al tomb de la prova que durant una setmana situarà el centre del món de l’esquí a Andorra. Implicar el país i emoció, segurament, han estat les expressions més usades.

Els organitzadors de la prova que tindrà d’escenaris les pistes Avet i Àliga posen en marxa el rellotge del compte enrere i presenten els ambaixadors internacionals: Luc Alphand i Carolina Ruiz

L’acte ha servit, també, per presentar públicament els dos ambaixadors internacionals del certamen -els locals són els esquiadors Mireia Gutiérrez i Joan Verdú-, els campions francès i espanyola, Luc Alphand i Carolina Ruiz. El múltiple campió mundial francès ha posat l’accent en el “fantàstic projecte” que s’està desenvolupant al tomb de la prova de l’any que ve i a la “passió de l’esquí de competició”, alhora que ha elogiat les pistes de l’Avet i l’Àliga. De la seva banda, l’exolímpica espanyola també ha ressaltat “la passió amb què es viu a Andorra” tot allò relacionat amb el món de l’esquí i la neu.

L’acte l’ha tancat el ministre de Turisme en representació del cap de Govern, Toni Martí, que compleix amb les seves obligacions en la cimera de les Nacions Unides (ONU) a Nova York. Francesc Camp ha deixat clara aquesta circumstància i ho ha fet amb un missatge, directe o indirecte, entre altres, cap al màxim accionista de Saetde, Joan Viladomat. “Que consti que no he demanat jo de fer la cloenda per ser de Canillo.” Viladomat tot sovint retreu al Govern Martí que, justament, la presència de ministres canillencs com el propi Camp fa que, a parer del conseller delegat de Saetde, l’executiu afavoreixi més el cantó canillenc de Grandvalira que l’encampadà.

Francesc Camp, en la seva al·locució pública, i més enllà de reforçar el missatge llançat especialment per Alfonso Torreño quant al fet de buscar posicionar Andorra com a destinació de neu a través d’esdeveniments d’alt nivell, ha insistit molt en la feina que ha fet Grandvalira durant els darrers tres lustres. “Fa quinze anys que pica pedra”, “fa molts anys que es treballa”… En declaracions posteriors als mitjans de comunicació ha insistit en el mateix missatge tot recordant, en referència a la possible dissolució de Grandvalira, que “tirar això per la finestra seria una llàstima”.

El ministre de Turisme admet durant la presentació de la campanya de comunicació de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí del 2019 que el trencament tindria un gran “impacte negatiu”

El titular de Turisme ha reconegut que per a l’estació i per al conjunt del país, el trencament del domini tindria “un impacte negatiu” perquè al tomb de Grandvalira “en viu molta gent”. I ha posat l’exemple del món de la restauració i hoteleria, però també companyies de transport o taxis. I ha fet una mena de prec per tal que les converses que s’han de reprendre en breu “arribin a bon port i es pugui tancar la temporada d’hivern amb una entesa”. Camp ha deixat clar, però, que el conflicte entre empreses no ha d’influir en res sobre l’organització de les finals de la Copa del Món. Una cosa són els accionistes de les societats i les diferències que puguin mantenir i, una altra, la feina que estan fent els executius i professionals implicats en la realització de les proves del proper mes de març.

Camp ha recordat que el Govern ha propiciat unes converses entre totes les parts de les quals no n’ha volgut desvetllar el contingut, però sí que ha afirmat que espera que trobin “punts d’acord” i que “s’atansin posicions”. El ministre ha deixat entreveure que es poden plantejar nous escenaris o formular propostes per mirar d’acomodar totes les parts actualment intervinents a Grandvalira per tal que el projecte pugui tirar endavant. I de les seves paraules també es pot semblar endevinar que no és el Govern qui té la capacitat per posar sobre la taula el desllorigador de tot plegat. Tant és si ve del sector privat com del sector públic, ha vingut a dir Camp.

El que cal evitar de totes totes “és el trencament”, ha deixat clar el responsable ministerial, que també ha assegurat que “si hi ha d’haver algun canvi en alguns dels elements que fins ara han sostingut la relació entre Ensisa i Saetde, benvingut sigui”. La resposta venia a tomb d’una pregunta arran del fet que Crèdit Andorrà manifestava a través de l’Altaveu la necessitat de trobar “un nou consens” que permetés superar les actuals diferències entre els dos accionistes de Nevasa que estan portant al límit la continuïtat de Grandvalira. És en aquest marc que diverses fonts han garantit que és Crèdit Andorrà qui més tem un trencament per l’impacte econòmic que pot comportar. D’aquí que l’entitat bancària, patrocinadora de les finals de la Copa del Món d’esquí alpí i amb el seu conseller executiu, Xavier Cornella, presenta a la sala, seria la que més s’està bellugant per forçar una entesa. El com, per ara, no ha transcendit.

Si finalment no hi ha entesa i el trencament de Grandvalira s’acaba confirmant, obligarà a fer canvis. Com a mínim “caldrà replantejar” l’enfocament de les campanyes turístiques que es fan a nivell de país i amb Andorra Turisme com a corretja de transmissió de les mateixes. Francesc Camp, però, ha deixat clar que el primer que cal saber és si es manté tot igual, és a dir, si se salva totalment Grandvalira; si es trenca la societat (Nevasa) però es manté el forfet conjunt; o si “ni el forfet” no es pot salvar. De capítols, al serial de Grandvalira no n’hi faltaran pas. Encara en queden uns quants.

Comentaris

Trending