Govern escenifica la preocupació pels joves que pateixen trastorns de conducta

Es crea un grup de treball interministerial -Educació, Salut, Afers Socials i Interior- per “federar recursos” i donar directrius polítiques amb reunions de seguiment cada quinze dies

Una instantània de la reunió interministerial presidida pel cap de Govern, Xavier Espot.
Una instantània de la reunió interministerial presidida pel cap de Govern, Xavier Espot.

El Govern ha donat el tret de sortida aquest matí a la creació d’un grup de treball format entre quatre ministeris (Educació, Salut, Afers Socials i Interior) per tal d’impulsar la coordinació de les polítiques a fer i els recursos que hi ha per tal de combatre o pal·liar els trastorns de conducta i les addiccions que pateixen els joves. La comissió interministerial es reunirà cada quinze dies i l’executiu, que amb la reunió d’aquest dimarts ha escenificat la preocupació real per una problemàtica que fins fa poc semblava menystinguda, imposarà un seguiment tècnic individualitzat de cadascun dels joves amb trastorns.

La trobada que s’ha fet aquest migdia ha reunit des del cap de Govern, Xavier Espot, que s’ha encarregat de traslladar als mitjans de comunicació un primer balanç de la situació, fins als responsables dels quatre ministeris (Ester Vilarrubla, Joan Martínez Benazet, Víctor Filloy i Josep Maria Rossell) amb els seus respectius secretaris d’Estat o equivalent en el cas educatiu (Marie Pagès, Helena Mas, Teresa Milà i Joan Antoni León). La intenció era estructurar la comissió des d’un àmbit funcional i, alhora, repassar els recursos de què disposa l’administració i començar a definir prioritats i eventuals mancances. 

A través dels tècnics corresponents, es tindrà cura de manera individualitzada de cadascun dels joves amb complicacions per saber exactament què tenen i quins recursos necessiten

Espot ha explicat que es disposa d’un bon nombre de recursos perquè cal “federar-los” alhora que introduir les millores que escaigui. Ha avançat, per exemple, que des de l’àmbit sanitari ja s’està treballant tant en la plena reactivació del pla nacional contra les drogodependències com en l’elaboració d’un pla de salut mental. Però es vol treballar d’una manera global i també amb una “interacció fluïda amb les mares, els pares, els joves i les associacions que els representen”. Per això, tots els actors seran convocats, si ho volen, a reunions interministerials. “No hem de ser autocomplaents”, ha assegurat el cap de Govern.

El màxim responsable de l’executiu ha evitat donar xifres de joves amb trastorns de conducta -entre altres coses, ha afirmat, perquè caldria tenir clar abans de què es parla- i ha assegurat que aquelles persones que “necessiten una atenció immediata els coneixem”. No obstant això, “a través dels tècnics corresponents es farà un seguiment de cadascun dels joves amb trastorns i addiccions” perquè, ha assegurat Espot, en un país tan petit com el Principat “no pot ser que no sapiguem prou bé qui són (els joves amb dificultats) i de quins recursos disposen” o poden necessitar.

Xavier Espot no ha volgut entrar en la discussió de si hi ha ara més casos que no pas hi havia o si el que passa és que ara es fa més ressò i es visualitza més la situació. El que està clar, ha vingut a dir, és que hi ha una problemàtica i no es pot amagar malgrat que l’últim estudi de què es disposa a nivell de drogodependències no evidencia que hi hagi més joves consumidors però sí que els consumeixen cada vegada ho fan a una edat més prompta. D’altra banda, i sobre la residència terapèutica privada que hi ha al Principat, el cap de Govern ha assegurat que li sembla que es troba en fase d’acreditació i que si un cop feta l’anàlisi corresponent dit centre, situat a Sispony, compleix tots els requisits, es primarà una institució del país a una de fora.

Comentaris (2)

Trending