Govern demana que els nens i adolescents es quedin a casa i evitin contacte amb la població de risc

Benazet confirma que s'han fet les proves a dues persones més, entre elles un turista provinent de Madrid que ha desenvolupat símptomes que el fan sospitós de patir Covid-19

Un instant de la roda de premsa.
Un instant de la roda de premsa.
El Govern demana que els nens i adolescents que ja no tenen classe pel tancament de tots els centres educatius del país redueixin de forma important la seva vida social. Bàsicament, s'ha demanat que "es quedin a casa" i que evitin contacte, especialment, amb la població de risc. La petició l'ha fet el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una roda de premsa on també ha apuntat una sèrie de "recomanacions que no són obligatòries però sí molt fortes" per a tota la poblacio. Entre elles, la d'evitar desplaçaments i viatges innecessaris, mantenir un metre de distància o extremar les mesures d'higiene. Benazet ha remarcat que l'objectiu de l'executiu és "evitar un pic de casos", ja que "si el tenim, serà difícil arribar a tothom".

El titular de Salut ha comparegut juntament amb el ministre portaveu, Eric Jover, per explicar l'estat de la crisi a Andorra. Pel que fa al nombre de casos, per ara es manté un únic de confirmat, la dona de 87 anys que Benazet ha assegurat que "evoluciona favorablement". Un dels fills està ingressat com a sospita no confirmada mentre que la filla -mestra de l'escola andorrana de batxillerat- i el seu marit estan confinats al seu domicili i pendents dels resultats de les analítiques. El ministre ha assegurat que, en estar asimptomàtics, "no poden ser transmissors de la malaltia". 

El positiu per coronavirus provoca que 35 alumnes de la filla de la pacient i 5 mestres companys de feina estiguin confinats a domicili

A banda, i a conseqüència del contacte amb la mestra, 35 alumnes de l'escola de batxillerat i cinc professors estan en observació i confinament. Per ara, cap d'ells té símptomes. A més, fins a catorze professionals de la salut estarien també en quarantena per haver estat en contacte amb la dona malalta. 

A banda, hi ha dues persones més a les quals se'ls ha fet les proves per descartar que pateixin Covid-19: un home de 58 anys que es troba a l'UCI de l'hospital perquè presenta una pneumònia greu de la qual no se sap l'origen. Un altre home també està aïllat a l'hospital per sospita. Estava en un grup de 45 turistes que s'allotjaven a dos hotels de la Massana i ha desenvolupat símptomes. La resta de viatgers estan confinats i sota seguiment als establiments. 

La situació s'ha complicat, i força, en les darreres hores. Així ho ha admès el portaveu governamental. De fet, i segons una piulada feta fa una estona pel Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), hi hauria, ara mateix, fins a onze persones a qui se'ls ha fet les proves del coronavirus perquè són sospitosos de patir la malaltia. Vuit estarien ingressats a l'hospital i tres més -suposadament dos d'ells els dos mestres- confinats a domicili. Per això, s'han posat en marxa noves mesures i recomanacions.

Segons el SAAS, hi ha 11 persones pendents de les analítiques per confirmar o descartar que pateixin Covid-19, vuit a l'hospital i tres a domicili

Entre elles, una dirigida de forma clara als nens, adolescents i joves que s'han quedat sense classe pel tancament dels centres educatius. "Han d'estar a casa. Si no estan als col·legis no és només perquè no es contagiïn sinó també perquè són un vector de transmissió", ha indicat Benazet.

Per tant, "han de mantenir un cert distanciament social", que implica "no anar a cinemes, parcs, centres recreatius o cases d'altres amics". Especialment, "han d'evitar el contacte amb la població de risc". El ministre ha apuntat que "si s'han tancat les escoles, no s'han de fer reunions alternatives; hem d'intentar que la mesura sigui d'utilitat". 

Des de Salut també es demana no fer desplaçaments innecessaris o viatges fora del territori nacional. "Entre tots hem de disminuir la nostra mobilitat", ha reclamat Benazet. Pel que fa a la població de risc, es vol que extremin precaucions. Principalment, que es quedin a casa i si han de sortir a comprar, que ho facin en horaris de poca afluència. A la ciutadania en general, es demana que intensifiquin les mesures de precaució, evitant contacte amb altres persones i mantenint-hi un metre de distància. També es vol que s'eviti l'ús del transport públic en la mesura del possible. 

Pel que fa a l'administració, es reforça al màxim el teletreball per part dels empleats i es demana als ciutadans que ajornin els tràmits que no siguin urgents o que els facin via telemàtica. En cas que siguin necessari, s'ha reclamat que es faci ús del sistema de cita prèvia. 

Benazet avisa: "si ens ve un pic de malalts, serà difícil poder arribar a tothom"

Benazet ha admès que, per ara, totes aquestes mesures "no són normes d'obligat compliment", però sí "recomanacions molt fortes". Així, ha volgut apel·lar "a la solidaritat de tots els ciutadans. Per la seva banda Jover ha indicat que "com més rigorosos siguem tots amb aquestes mesures, més ràpidament podrem passar pàgina d'aquesta malaltia". Des de Salut s'ha advertit que "al nostre entorn, la situació no està gens controlada", ja que "la infecció és molt ràpida i fa pics de malalts". L'objectiu de les mesures és "evitar un pic que podria col·lapsar el nostre sistema sanitari i el de qualsevol país del món". Si aquest arriba, ha advertit el titular de Salut, "serà difícil que podrem arribar a tothom". Les noves mesures i recomanacions per afrontar la crisi del coronavirus

  • Es demana que els nens, infants i adolescents es quedin a casa i mantinguin "un distanciament social" sense anar a parcs, cinemes, espais recreatius o cases d'altres amics. També es recomana que no tinguin contacte amb població de risc.
  • Es fa una crida a evitar desplaçaments innecessaris o viatges a l'estranger si no són imprescindibles. 
  • Es reforça el treball a distància a l'administració i es vol que els ciutadans que hagin de fer tràmits els ajornin si no són urgents i, en tot cas, fer-los telemàticament o demanant cita prèvia.
  • A la població de risc se'ls demana que extremin les precaucions i evitin anar a comprar en hores de màxima afluència.
  • Es considera que l'ús del transport públic, que ja ha reduït la capacitat a un terç, s'ha d'evitar en la mesura del possible.

Comentaris (3)

Trending