Govern anima les dones a denunciar si són víctimes de discriminació salarial

Xavier Espot recorda que la llei ja inclou el principi d’igualtat retributiva i la inversió de la càrrega de la prova, una eina que aposta per “donar a conèixer”

Espot ha assistit a l'acte d'entrega dels guardons Olympe de Gouges
Espot ha assistit a l'acte d'entrega dels guardons Olympe de Gouges

El cap de Govern, Xavier Espot, ha admès que Andorra encara té molt camí per recórrer per aconseguir la plena igualtat entre homes i dones. Especialment, ha indicat, en el món laboral, àmbit en el qual, ha reconegut, hi ha mancances, especialment una important bretxa salarial. Sobre aquest punt, el màxim responsable de l’executiu ha animat les treballadores que sentin que estan sent discriminades salarialment enfront dels seus companys masculins a denunciar la situació, tot recordant que la Llei d’Igualtat té “armes” per fer-ho.

Espot, juntament amb altres membres del Govern com el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, han participat aquesta tarda en l’acte d’entrega de la tercera edició dels guardons Olympe de Gouges, un premi que vol distingir aquelles empreses que impulsen plans d’igualtat efectius. El cap de l’executiu ha posat en relleu que un dels punts que cal corregir és la bretxa salarial existent entre gèneres. “A Andorra no és pitjor que a països de l’entorn, però hi és i hi ha camí per recórrer”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha avançat que aquest any es tramitarà una nova llei, la d’igualtat efectiva entre homes i dones perquè “elles són el 50% de la població i, més enllà de la Llei d’igualtat, mereixen una normativa pròpia”. Tot i això ha recordat que ja la legislació actual, aprovada la passada legislativa, inclou dos punts claus: el principi d’igualtat retributiva i la inversió de la càrrega de la prova. Aquest punt vol dir que si una dona denuncia una discriminació salarial és l’empresa qui ha de demostrar que aquesta no s’ha produït.

FEDA, CTRASA, Pyrenées i Perfumeries Júlia, empreses premiades amb l'Olympe de Gouges

Es tracta, ha remarcat Espot, d’una “arma molt potent” que ara “hem de fer conèixer” perquè “les dones sàpiguen que existeix” i que “dóna molta més força a la denúncia”. Per ara, apunta que no tenen constància de cap reclamació judicial en aquest sentit, però ha volgut animar a fer-ho en cas que hi hagi algú víctima d’aquesta discriminació.

Amb relació al premi Olympe de Gouges, Espot ha recordat que es van impulsar des del ministeri d’Afers Socials quan ell era el titular i que “els tres anys de recorregut evidencien que és una bona aposta”. Així, ha explicat que les empreses que s’apunten a la iniciativa implementen plans d’igualtat amb el suport dels professionals del Govern. En aquesta edició, han estat guardonats FEDA, CTRASA, el grup Pyrenées i Perfumeria Júlia.

En l’acte també ha intervingut Víctor Filloy. El ministre d’Afers Socials ha volgut destacar la importància de la prevenció i l’educació perquè “esdevenen l’eina clau per erradicar les desigualtats” i assolir una societat més igualitària i inclusiva.



Defensa el SIAD perquè evitarà “situacions traumàtiques”

Espot també ha volgut defensar el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD), que tot just aquesta setmana ha començat a funcionar. Així, preguntat sobre el documental ‘El mirall andorrà’, emès dimarts per TV3, ha recordat que es van poder veure “situacions personals traumàtiques” que, al seu entendre, es podran evitar a partir d’ara. Per això, ha afirmat que és “una eina excel·lent”. També ha remarcat que “volem avançar en els drets de les dones” però que “la nostra línia vermella segueix sent el model institucional”.

 

Comentaris (2)

Trending