Govern amaga informació sobre l'oficina provisional d'Andorra Telecom, llogada a 8.500 euros el mes

Govern amaga informació sobre l\'oficina provisional d\'Andorra Telecom, llogada a 8.500 euros el mes

El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, va amagar informació en relació a la seu provisional d’Andorra Telecom en un edifici del carrer Prat de la Creu d’Andorra la Vella. Tal i com ha posat de manifest el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) integrat al grup mixt Víctor Naudi, Torres Falcó no va dir, ni de bon tros, tota la veritat en relació al procés d’arrendament del local on ara atén la companyia telefònica. Per tot plegat, SDP considera que “el que es volia realment és anar a contractar aquesta determinada societat”.

L’operadora de telecomunicacions va començar a satisfer lloguer a raó de 8.500 euros al mes, IGI a banda, des de gairebé un any abans del que el ministre va reconèixer davant el Consell General durant una sessió de control. Efectivament, el titular d’Ordenament Territorial va explicar que s’estava satisfent lloguer des del novembre del 2016 quan la realitat evidenciada per la documentació que finalment Andorra Telecom ha hagut de trametre al parlamentari d’SDP és que la parapública va començar a abonar els 8.500 euros (la meitat a cadascun dels dos propietaris de l’immoble, Enric Palmitjavila i Pere Besolí respectivament) el desembre del 2015. I això encara perquè hi va haver una carència de tres mesos.

En efecte, el contracte d’arrendament és vigent des del setembre del 2015, però els tres primers mesos Andorra Telecom s’estalviava el lloguer vist que s’havien de fer unes obres de reforma al local -assumides per la parapública- per adequar-lo a les necessitats de l’arrendatària, això és de la companyia. El contracte es pot deixar sense efecte sense cap penalització a partir del mes 40. Això vol dir que el tracte és vigent fins al 31 de desembre del 2018 i, a partir de llavors i si s’ha avisat amb tres mesos d’antel·lació, la relació contractual es pot anar prorrogant mes a mes.

El procés de recerca del local que havia d’acollir les instal·lacions comercials d’Andorra Telecom es va iniciar el febrer del 2015 i va incloure, segons la informació facilitada per la parapública, fins a nou possibles candidats. Però segons que ha pogut saber l’Altaveu, no consta cap proposta formal, cap document relacionat amb cap altre immoble que no sigui el que finalment es va acordar llogar atesa la seva proximitat amb la seu formal d’Andorra Telecom a l’avinguda Meritxell i pel fet que té una zona d’aparcament propera a banda de ser un edifici, el d’Andimesa, cèntric. La resta de locals s’haurien descartat per motivacions diverses, com ara que els inquilins continuaven dins o que els propietaris dels immobles volien donar-lis uns usos que topaven amb les necessitats d’Andorra Telecom.

Tot plegat fa pensar a Víctor Naudi, segons que ha expressat en roda de premsa, que la voluntat real era llogar aquell local sí o sí. I que es va fer coincidir la necessitat amb tot plegat. A més, la vigilància privada es va contractar l’endemà de celebrar-se la sessió de control parlamentari. El pressupost per part d’una companyia de seguretat privada del país s’havia rebut una setmana abans. Però finalment el document de comanda signat pel director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, és del 23 de desembre del 2016. Es contracta un servei de vigilància de l’agència comercial, sense arma, de 8 del matí a 8 de la tarda, durant sis mesos, per un muntant global d’11.460,78 euros impostos no inclosos.

Improvisació al núvol

La compareixença també ha servit per parlar de l’edifici ‘The Cloud’ i de les contínues avaries i fallades que presenta el servei d’Andorra Telecom. El president d’SDP, Jaume Bartumeu, ha mostrat la seva indignació per "les contínues fallades de la xarxa" i ràpidament Víctor Naudi s’ha apuntat a afegir que primer caldria millorar el servei abans d'invertir en un ‘The Cloud’ que es considera un projecte agosarat tenint en compte la situació financera del Govern, que en gran part se salva tibant dels beneficis de la companyia, i pel fet que "els rendiments i possibilitats de negoci són molt aleatòries". Naudi ha lamentat el que a parer seu és improvisació i precipitació. I també ha criticat que el contracte inicial per a les oficines provisionals s’hagi previst només fins al 31 de desembre del 2018 quan "el més calent és a l’aigüera" en relació al ‘The Cloud’ i no se sap quan podrà entrar en servei… si hi acaba entrant.