Gallardo promou una auditoria per agilitzar les obertures de comerç o la inversió estrangera

El ministre de Presidència, Economia i Empresa presenta els projectes pels quatre pròxims anys a la comissió del Consell General

Comentaris

Un moment de la compareixença de Jordi Gallardo a la comissió legislativa d'Economia.
Un moment de la compareixença de Jordi Gallardo a la comissió legislativa d'Economia.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo ha anunciat aquest dimecres davant la comissió legislativa d'Economia del Consell General que s'efectua una auditoria per intentar fer més àgils els processos del ministeri d'Economia. També ha avançat que l'any vinent hi haurà un reglament d'organitzacions sindicals. El pressupost de Presidència, Economia i Empresa de l'any vinent és de 13 milions d'euros.

El ministre ha dit que "l'auditoria és un dels projectes que hem arrencat i que es fa a l'àrea de registres econòmics. Erem conscients que una de les demandes dels agents socioeconòmics era intentar agilitzar els processos com el dipòsit de comptes, l'obertura de comerços o la inversió estrangera. Hi ha la sensació que els processos són més lents del que caldria per intentar ser competitius". L'auditoria s'ha iniciat aquesta mateixa setmana.

Gallardo ha detallat els projectes del seu ministeri per als pròxims quatre anys que està encapçalat per impulsar una zona franca, o dipòsit duaner tant per als nacionals (que ja existeix) com per als no residents. L’objectiu és que les empreses de fora guardin aquí les seves mercaderies. Ha explicat que està en fase embrionària i que és una proposta de la Cambra de Comerç que figurava en el programa electoral de Demòcrates.

Segons Gallardo, "el model de la Cambra estava encaminat més cap a l'exportació i importació d'electrònica" però ha reconegut que encara no està definit el model. "Analitzarem dels models existents quin és el que més es pot adoptar a Andorra". Altres prioritats de la legislatura són el registre d'empreses, el transport públic sostenible, i el per cable. Es farà un estudi de viabilitat per saber els costos del projecte i quina zona ha de cobrir.

També vol consolidar el certificat electrònic, desenvolupar un parc tecnològic, i tenir enllestit el registre d'empreses de cara al 2020. En l'àmbit legislatiu ha anunciat la llei d'autònoms, una de nova de patents i marques i d'Actua-Tech. Es modificaran les llei de comerç, competència i gestors immobiliàris, i com a gran novetat hi haurà la d'e-esports. Gallardo ha dit que aquest pot ser un texte legislatiu pioner.

El conseller deTerceravia, Joan Carles Camp ha preguntat sobre la inversió estrangera i el fet de disposar d'una guia per aquells que es vulguin establir al país i que tinguin prou seguretat jurídica. Gallardo ha reconegut que no hi ha un manual de l'inversor i ha dit que s'està treballant des d'Actua per elaborar-ne un en contacte amb el teixit econòmic. Actua ja en té un d'intern.

 El conseller socialdemòcrata, Jordi Font s'ha queixat dels protocols d'actuació per obrir o per tancar una empresa. Espera que quan acabi l'auditoria interna les coses siguin més clares. El ministre ha contestat que hi haurà un estalvi de processos però que primer cal concloure l'auditoria que realitza una consultora i que tindrà una durada de tres o quatre mesos. "Hi ha d'haver revisió de processos però també coordinació", ha manifestat. Font s'ha referit als 52 treballadors que hi ha a Estadística en un ministeri que en té un total de 134. Gallardo ha manifestat que la majoria part dels treballadors d'Estadística s.ón enquestadors. 

Font també s'ha referit al futur registre d'empreses. El director d'Estadística, Joan Soler ha explicat que serà un registre públic a nivell de societats i comerços. En el moment de demanar una consulta, el sol·licitant s'haurà d'identificar. 

                                                                                                                       

Comentaris (1)

Trending