Gairebé la meitat dels andorrans creu que el país ha perdut identitat i personalitat els darrers anys

El nivell d’orgull de ser o sentirà andorrà és molt elevat i la identificació amb la nacionalitat anterior o amb la dels pares és molt baixa o pràcticament inexistent

-
-
El 45% dels nacionals andorrans consideren que els darrers anys el país ha perdut una part de la personalitat i de la identitat que l’havia caracteritzat. Això no treu, però, que per norma general els andorrans se sentin molt orgullosos de ser-ho. Hagin nascut o no al país. Perquè fins i tot aquells que han tingut prèviament una altra nacionalitat, se senten molt poc identificats amb aquella. Menys encara amb la dels seus pares si no eren o no són andorrans.

Aquestes conclusions surten d’una enquesta realitzada per TIME Consultants avançada per elnacional.cat en exclusiva i a la qual hi ha tingut accés l’Altaveu. El sondeig, fet els darrers dies de setembre entre una mostra de 680 nacionals andorrans residents al Principat, analitza, entre altres coses, la fortalesa identitària del país. I destaca que el 14,9 dels enquestats considera que Andorra ha perdut molta identitat i personalitat. Un 30,6% creu que aquesta pèrdua ha estat parcial però ha existit. Per tant, un 45% considera que hi ha hagut una reculada en la personalitat pròpia del país.

Entre aquells que més han percebut la marxa enrere hi ha els andorrans els pares dels quals també ostenten la mateixa nacionalitat. En aquest grup, sis de cada deu enquestats consideren que hi ha hagut pèrdua d’identitat. Cert, però, que un de cada tres consultats (en concret el 31,4%) creu, per contra, que s’ha recuperat una mica de personalitat. Els qui més tenen aquesta visió són, o bé les persones que han nascut fora d’Andorra i també de Catalunya o els majors de 65 anys especialment de Canillo i Encamp. També cal tenir en compte que el 21,2% creuen que no hi ha hagut alteració identitària.

El sondeig de TIME Consultants també s’interessa pel sentiment andorrà, per l’orgull patri. I en una escala de 0 a 10, en la qual 0 és res d’orgullós i 10 totalment orgullós, la nota mitjana que surt de l’enquesta és un 8,8. Més encara, un 44% dels consultats donen la nota màxima mentre que sols un 2,6% situa la valoració per sota del cinc. Com més gran és el consultat, més orgullós se sent de la seva andorranitat. I aquest sentiment és especialment perceptible a la parròquia de Canillo.

En general, els andorrans se senten molt andorrans, moderadament europeus i en canvi s’identifiquen relativament poc amb la seva nacionalitat anterior, si la van tenir, o amb la nacionalitat dels seus pares si no eren o no són andorrans. Els d’origen espanyol no català són els que més remembrança tenen de la seva nacionalitat precedent. Els que asseguren votar liberal o que no revelen la seva intenció de vota són els que més andorrans se senten. En canvi, aquest sentiment decreix entre els que es consideren d’esquerres.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending