‘Fridays for Future Andorra’ fa un clam perquè les propostes mediambientals surtin a relluir durant la campanya

Tot just fa una setmana que, seguint el moviment internacional, un grup d’estudiants del Lycée va decidir impulsar la causa al Principat i ara elabora un document per fer arribar als partits polítics 

Oriol González, Mateu Bracque i Nerea Mourelo durant la seva presentació a la glorieta de la Plaça del Poble.
Oriol González, Mateu Bracque i Nerea Mourelo durant la seva presentació a la glorieta de la Plaça del Poble.
Pretenien que el seu “suport a la causa” internacional s’emmarqués, d’entrada, al seu centre escolar, el Lycée Comte de Foix. La bona acollida que ha tingut, però, la decisió d’un grup d’estudiants de batxillerat d’adherir-se des d’Andorra al moviment juvenil ecologista ‘Fridays for Future’ ha fet que, directament, s’hagin llançat a una iniciativa nacional que convoca divendres la seva primera concentració aprofitant el Dia mundial de l’aigua i la proximitat amb l’inici de la campanya electoral al país. Esperen que durant aquesta campanya les propostes mediambientals hi tinguin cabuda i centrin, com a mínim, una part del debat.

La mobilització internacional de divendres de la setmana passada els va enganxar. I encara que no van ser temps a adherir-se, van trigar pocs dies a fer-ho. Encara no porten una setmana de reunions però ja han trucat a la porta de ‘Fridays for Future Europa’ per constituir-se com a comitè nacional i amb el suport logístic, que de cap altra manera, deixen clar, de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i Podem Andorra, tiraran endavant divendres, entre les 11 i les 13.30 hores, una concentració a la plaça del Consell General per visualitzar el problema “que vivim totes les persones, que viu la Terra” i sensibilitzar sobre la qüestió.

Esperen tenir representació de tots els sistemes educatius, tot i que no ho tenen clar del tot. Massa aviat per fer pronòstics. Per diversos motius: el primer, és que els impulsors són, tots del Lycée, malgrat que això no hauria de ser cap impediment. Via xarxes socials els han contactat des d’altres centres interessant-se pel projecte. (I ells també han picat alguna porta a la Universitat i altres col·legues de segona ensenyança i batxillerat). I el segon, és que aquest divendres hi ha escolars que ja tenien programats controls i exàmens i saltar-se les classes els serà impossible. “Només que alguns d’ells vinguin un quart d’hora ja servirà” per mostrar el suport, recordava Mateu Bracque, un dels portaveus de la recentment posada en marxa organització juvenil juntament amb Nerea Mourelo i Oriol González.

Inicialment pensaven fer una prova pilot al seu centre, però escolars d’altres sistemes educatius els van animar a tirar endavant la iniciativa amb caràcter nacional

Estudiants de batxillerat tots tres i els seus companys, estan redactant un document per fer arribar als partits polítics amb l’objectiu que es facin seves algunes de les propostes que els trametin i en facin bullir l’olla durant la campanya. Estan en ple debat sobre els punts a tractar, però Bracque ha deixat clar que faran referència “a la Comella, com un punt crític de contaminació” o “la molta deixalla que s’acumula als recs, tant del Solà com de l’Obac”. I, en general, que cal afrontar, per reduir-les, la contaminació lumínica i la sonora.

Bracque i els seus companys deixen clar que el primer que els ha demanat ‘Fridays for Future Europe’ és que no polititzin el seu discurs ecologista, mediambiental. I pensen anar molt en compte en aquest sentit. Una altra cosa és que aprofitant que hi ha contesa electoral, facin arribar a les forces polítiques els seus interessos. De fet, abans de trobar-se amb els partits, probablement ho hauran de fer amb la direcció del seu propi centre escolar. “Tindrem una reunió amb ells. Ens volen veure per saber quines idees tenim nosaltres perquè el Lycée sigui més respectuós” amb el medi ambient, perquè sigui “més ecoresponsable”.

“De moment farem aquesta activitat divendres”, explica Mourelo, i en funció del resultat ja analitzaran si duen a terme altres iniciatives, “potser un cop al mes”. La resposta, enorme, que ha obtingut el moviment juvenil arreu del món, especialment a Europa, els ha animat a esdevenir-ne portaveus al Principat. Però la causa està oberta a tothom, encara que reconeixen que esperen que, sobretot, la defensa del medi ambient, amb l’amenaça del canvi climàtic trucant a la porta, sigui, sobretot, “una preocupació dels joves”. I joves esperen divendres a la plaça del Consell General.

Etiquetes

-

Relacionat

Onze estudiants del Lycée porten a Andorra el moviment internacional en defensa del medi ambient

Comentaris (1)

Trending