Crida a triar metge referent malgrat que la implementació total de la via preferent es dilati una mica

Durant els propers tres mesos es posarà en marxa una intensa campanya per conscienciar els usuaris dels beneficis del nou sistema integrat i anar fent els ajustaments tècnics que pertoqui

-
-

Aquelles persones que no hagin escollit metge referent ho haurien de fer, per anar bé, a tot estirar abans del 31 de desembre. A partir de l’1 de gener entrarà en vigor la nova fórmula de copagament que farà que aquells usuaris-pacients que no tinguin un metge de capçalera designat hagin de pagar més que fins ara. No obstant això, i pel que fa als especialistes habituals, als que ja estiguin tractant un pacient, no hi haurà penalització fins després del 30 de juny encara que no s’hagi triat facultatiu de referència. Si cal anar a un especialista i no es té metge de capçalera escollit, la penalització, evidentment, també s’aplicarà des del primer dia de l’any que ve.

El ministeri de Salut engega des d’ara i fins a final d’any una intensa campanya de difusió i sensibilització en relació amb la denominada via preferent, que “ordena el sistema sanitari” en paraules del titular ministerial, Joan Martínez Benazet, i ofereix “una atenció personalitzada”, segons que ha explicat la secretària d’Estat, Helena Mas. Tots dos han exposat amplis detalls del nou camí que s’ha de seguir per no incórrer en penalitats, en haver d’assumir més copagament. Els propers tres mesos serviran per fer un test d’estrès al sistema. No obstant això, i per donar més marge a l’engranatge sanitari per poder “fer els ajustos tècnics” que escaigui i alhora perquè els usuaris no es vegin sobrepassats, s’ha dissenyat una implementació progressiva de la via preferent que tindrà el punt final el 31 de desembre del 2020. 

Durant el primer semestre de l’any que ve caldrà sí o sí regularitzar tota la situació. Això vol dir que els especialistes amb qui un pacient es pugui estar tractant de manera habitual, sigui al país o també a fora, hagi de facilitar una mena de síntesi de l’historial de l’usuari al metge de capçalera que aquest hagi designat. Perquè és clar que durant els primers sis mesos de l’any que ve caldrà integrar-se del tot a la via preferent si no es vol haver de pagar més. Des de l’1 de juliol no hi haurà cap mena de treva excepte per aquelles prescripcions de llarga durada que s’hagin signat abans del darrer dia d’aquest 2019. En el cas dels metges generalistes, si no s’ha triat referent abans de l’1 de gener, el copagament serà superior des d’aquesta data igual com si s’acudeix a un especialista per primer cop sense tenir un referidor generalista que el prescrigui. És clar, però, que la lliure elecció es manté com element essencial del sistema.

Benazet i Mas han reconegut que es tracta d’un “canvi d’elevada complexitat” i que no es vol generar “estrès” ni als usuaris ni als prestadors de serveis. Alhora, i amb les decisions adoptades, tampoc no es vol que cap pacient hagi de trencar amb metges de confiança pel fet que els tractin, per exemple, fora del Principat. Actualment ja hi ha més de 42.300 persones que han designat metge (o pediatra) referent, que són la via d’entrada principal al nou sistema malgrat que també hi ha altres accessos (servei d’urgències, per exemple) o professionals (odontòlegs, oftalmòlegs, ginecòlegs) que poden obrir la porta. El sistema es posa en funcionament la setmana vinent. La major part dels professionals mèdics del país ja han seguit formacions i, segons que ha destacat el titular de Salut, el model és prou flexible com per anar adaptant o resolent les imperfeccions que puguin sorgir.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending