Vistiplau definitiu al pressupost del coronavirus

Els comptes pel 2021 superen la votació parlamentària, amb el suport dels tres grups de la majoria, i estaran en vigor amb l’entrada de l’any nou

El ministre de Finances, Eric Jover, durant una intervenció al ple del Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover, durant una intervenció al ple del Consell General. DEMÒCRATES

Sense sorpreses. Andorra ja té pressupost per al 2021, els comptes per afrontar la crisi provocada per la Covid-19. El Consell General, amb els vots dels tres grups que donen suport a Govern (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos) ha validat un projecte legislatiu que el ministre de Finances, Eric Jover, no ha dubtat a qualificar “d’extraordinari” a la vegada que, ha assegurat, “donarà suport a la ciutadania” davant l’impacte de la pandèmia. Amb la seva aprovació, el text podrà entrar en vigor amb l’entrada de l’any nou.

Com era d’esperar, els comptes han comptat amb el suport dels tres grups de la majoria, que els consideren els més adequats per afrontar la situació deixada pel coronavirus. Jover ha explicat que el pressupost és excepcional, tant per la mateixa Covid-19 com pel fet que “incomplim llindars que es marquen a la llei de sostenibilitat financera”, com ara els límits de dèficit, endeutament i despesa permesa. També ha afirmat que “està fet des del realisme”, una asseveració que, justament, ha estat posada en dubte pels dos grups de l’oposició.

“Ens ha de permetre aguantar l’embat de la Covid i transformar la crisi en una oportunitat”, ha assegurat el ministre de Finances, Eric Jover

El ministre de Finances ha conclòs que el projecte legislatiu “ens ha de permetre aguantar l’embat de la Covid i transformar la crisi en una oportunitat”. Així, s’ha mostrat convençut que “ajudarà a reforçar la competitivitat com a país” a la vegada que “aposta per la sostenibilitat mediambiental, dona suport als ciutadans i ens dota d’eines per afrontar els reptes de futur”.

Per la seva banda, el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, ha volgut remarcar que esl comptes “estan enfocats a sortir de la crisi, a garantir la salut i el benestar de la nostra ciutadania”. També ha destacat que, al seu entendre, “és l’exercici de contenció i priorització de la despesa més important que mai ha hagut de fer cap Govern”.

Des del grup liberal, Ferran Costa, ha admès que el text està “sotmès als efectes de la malaurada pandèmia”. I, malgrat això, ha defensat que “dona suport al programa Horitzó 2023”. Al seu entendre, “les finances públiques no arriben a tot arreu però sí a molts llocs” i amb el projecte legislatiu aprovat “han de continuar donant sortida a l’evolució i al progrés del nostre país”.

Des dels dos grups de l’oposició es consideren els comptes poc realistes, ja que no preveien una evolució tan negativa de la crisi sanitària i econòmica com la viscuda les darreres setmanes

Per la seva banda, el representant de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha argumentat que amb el pressupost “es fa un esforç de contenció on toca i s’inverteix en el més necessari”, tot destacant “salut, policia o accions per digitalitzar l’administració”. El parlamentari ha remarcat que “apostem per projectes de diversificació econòmica per no haver d’apujar la pressió fiscal i no haver de fer pagar més impostos a ningú per assumir tota aquesta despesa”.  

No ha estat cap sorpresa, tampoc, la posició dels dos grups de l’oposició: vot en contra. El president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha criticat que, al seu entendre, la majoria no ha volgut arribar a cap consens amb les esmenes presentades. “De 31, només una s’ha aprovat”, ha denunciat. Sobre els comptes, ha afirmat que estan fora de la realitat i, per això, “demanem un marc pressupostari amb xifres actualitzades i càlculs adequats”.

Una línia similar a aquesta ha fet servir des de Terceravia+Unió Laurediana Josep Pintat. Aprofitant el fet, valorat des del Govern, que estigui disponible amb l’entrada del 2021, el conseller general ha apuntat que “ha estat elaborat amb rapidesa, amb massa rapidesa”. I això ha provocat, en la seva opinió, que les seves previsions no sigui correctes. “Les hipòtesis en què se sustenta ja el deixaven invàlid el 19 de novembre, quan vam debatre l’esmena a la totalitat. Es va fer preveient que no hi hauria rebrots significatius i no la van encertar”, ha comentat.

Comentaris (1)

Trending