Retard en el pagament de les declaracions a tornar de l’IRPF

Assessors fiscals i ciutadans lamenten que enguany el retorn dels diners s’ha allargat més que en anteriors campanyes i, en alguns casos, ha superat els tres mesos màxims establerts per llei

Despatx de l'Oficina de Tributs.
Despatx de l'Oficina de Tributs. Altaveu

Si vostè ha fet la declaració de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i ha tingut la sort que li hagin de tornar diners, prengui paciència. En aquesta campanya, en molts dels casos els pagaments s’estan allargant més del que era habitual. Així ho han explicat a Altaveu diversos gestors especialitzats i també obligats tributaris. De fet, hi ha algun del cobrament que s’han acabat realitzant més tard del que marca la llei.

El text que regula l’aplicació de l’IRPF és bastant clar. En el seu article 58, regula les devolucions d’ofici i indica que “quan la quota diferencial resultant de l’autoliquidació sigui negativa” [és a dir, quan el Govern hagi de retornar diners al ciutadà] “el ministeri encarregat de les finances, si escau, ha de practicar la liquidació provisional dins els tres mesos següents computats a partir del moment en què s’hagi presentat la declaració”. Per posar un exemple, si telemàticament es va fer el tràmit el 2 de maig, l’obligat tributari hauria d’haver rebut els diners abans del 2 d’agost.

Fonts del departament admeten el retard, especialment en aquelles declaracions presentades de forma telemàtica durant els mesos de confinament

Diferents gestors i comptables que s’encarreguen d’aquests tràmits han explicat a Altaveu que aquesta devolució, enguany, està trigant més del que havia passat en anteriors campanyes. El retorn dels diners acostumava a ser molt més àgil. Ara, però, són molts els ciutadans que encara esperen l’ingrés als seus comptes corrents.

De fet, fonts del departament de Tributs i Fronteres han admès aquesta situació. Especialment, indiquen, per aquelles declaracions presentades a inicis de la campanya, a l’abril o al maig. Ho atribueixen a les dificultats per a la tasca diària del servei que va provocar la crisi sanitària del coronavirus.

Ara bé, segons ha pogut constatar Altaveu, hi ha ciutadans que han vist com el termini de devolució s’ha allargat més enllà del termini previst legalment. Alguns han explicat que van presentar la declaració a inicis de juny i encara no han rebut els diners, fet que suposa superar els tres mesos establerts a la llei.  

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending