Les parapúbliques s’obliden d’aplicar l’IPC en el pressupost 2022 i obliguen a refer els comptes

S’estan fent encara ajustos a unes previsions que contemplaran un dèficit molt notable degut a les despeses generades encara per la Covid tot i que els ingressos es plantejaran a l’alça

El ministre de Finances, Eric Jover, esposant les grans magnituds del pressupost 2021.
El ministre de Finances, Eric Jover, esposant les grans magnituds del pressupost 2021. Toni Solanelles

El pressupost per al 2022 s’està cuinant a foc lent. Molt lent. En alguns casos, perquè no hi ha més remei. Però per altra banda, també hi ha de badades. Així, el fet que algunes parapúbliques hagin oblidat d’aplicar en la previsió comptable per a l’any que ve la inflació prevista està comportant un endarreriment de tot plegat, segons han explicat fonts parlamentàries, que consideren complicat que els comptes es puguin aprovar abans de final d’any. Dependrà, en certa manera, de les ganes que tingui la majoria de passar el corró.

Encara es preveu que es pugui complir el que marca la llei de finances públiques, que els comptes han d’estar a punt per a la seva transmissió cap Consell General el 31 d’octubre com a molt tard. Les fonts parlamentàries consultades han assegurat que encara no es pot descartar que aquest calendari, des de l’executiu, es pugui respectar, però que s’estan fent molts ajustaments, s’estan acabant de llimar serrells. I el fet que les parapúbliques no hagin fet les previsions aplicant l’1,4% d’IPC previst és una de les problemàtiques. S’ha d’acabar de recalcular tot, i com que al capdavall tot és Estat, s’han de mirar els vasos comunicants.

Una altra dificultat és tècnica, de programari. I és que enguany s’està elaborant la previsió pressupostària amb una nova eina informàtica. Nova en el moment d’elaborar el pressupost, perquè el SAP, que és el sistema amb el qual s’estan introduint actualment les dades ja s’usa en altres departaments de l’administració, com pot ser, per exemple, a Tributs o en la gestió dels ajuts i prestacions socials.

El pressupost per al 2022 serà de molta contenció atès que l’impacte econòmic de la pandèmia és molt rellevant. I ho continuarà sent. El dèficit que contemplarà la previsió comptable serà molt elevat. Les despeses continuaran disparades, segons les fonts consultades. Però sortosament, almenys quant a les previsions, els ingressos experimentaran una recuperació evident. El comportament turístic d’aquest estiu i d’aquests darrers ponts festius a l’Estat espanyol, fa ser molt optimista quant a la remuntada de la facturació de les empreses i comerços del país i, en conseqüència, de la recaptació estatal.

Comentaris (4)

Trending