Més de deu milions vinculats a Banco Madrid continuen en l’aire set anys després de la intervenció

El fons espanyol de garantia de dipòsits té pendents de tornar 1,2 milions i en té aprovisionats 9,5 milions més que dóna pràcticament per perduts

Una imatge d'arxiu de Banco Madrid.
Una imatge d'arxiu de Banco Madrid. ARXIU

Més de deu milions vinculats a la intervenció de Banco Madrid forçada el 2015 pel Banc d’Espanya arran de l’esclat a Andorra de la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA) forçada per les autoritats andorranes arran del ‘notice’ del FinCEN segueixen en l’aire set anys després. El fons espanyol de garantia de dipòsits (FGD) té pendents de tornar 1,2 milions i en té aprovisionats 9,5 milions més que dóna pràcticament per perduts.

Una vegada el regulador bancari espanyol va haver intervingut Banco Madrid, va donar llum verd perquè el FGD rescatés els dipositants de la filial de BPA. Tot i que la llei garanteix els dipòsits de fins a 100.000 euros per titular i compte bancari, el fons de garantia no ha ordenat els pagaments pendents en no localitzar els titulars o perquè hi ha discrepàncies sobre els diners a reingressar, segons que informa aquest diumenge el portal vozpopuli.

El fons, s’ha dit ja, garanteix els dipòsits en diners i en valors o altres instruments financers constituïts a les entitats de crèdit, amb el límit de 100.000 euros per als dipòsits en diners o, en el cas de dipòsits nominats en una altra divisa, el seu equivalent aplicant els tipus de canvi corresponents. El 31 de desembre de 2021, segons els darrers comptes publicats, l’FGD havia comunicat als dipositants de l'entitat els seus imports garantits per un total de 127 milions d'euros, dels quals ha tornat 125,8 milions fins ara.

El fons de rescat explica en la memòria del darrer exercici tancat que els pagaments pendents per 1,2 milions no s’han pogut efectuar principalment per dues raons: el dipositant està il·localitzable o perquè no està d'acord amb la quantitat que se li tornarà. I els diners injectats pel fons de rescat encara no s’han recuperat. Falta per tornar al voltant d'un 16% del total i tampoc hi ha aspectes que Banco Madrid pugui saldar el seu deute, a la vista de la informació de l'Administració Concursal, com justifica el mateix FGD. De fet, l'organisme té aprovisionats uns 9,5 milions, que dóna pràcticament per perduts.

Tot plegat, serrells pendents d’un cas que es va posar en marxa per les acusacions que Banco Madrid també formava part d’una estructura de blanqueig que, sis anys després, amb l’arxiu de l’expedient obert pel SEPBLAC -homòleg espanyol de la UIFAnd- i encara amb el sobreseïment previ o l’absolució, segons el procés, d’altres litigis judicials oberts contra Banco Madrid per la mateixa qüestió s’evidenciés que la filial de BPA operava amb tota licitud i en les mateixes condicions que les entitats que formen part del sistema bancari espanyol.

Comentaris

Trending