Jover treu pit amb la recuperació econòmica: “Estem millor del que havíem previst”

El titular de Finances assegura sentir-se sorprès amb la capacitat de reacció del teixit empresarial després de la Covid i afirma que el sector turístic n’ha sortit enfortit

Eric Jover s'ha referit a l'evolució del PIB a la sortida del Consell General.
Eric Jover s'ha referit a l'evolució del PIB a la sortida del Consell General. Toni Solanelles

“Estem millor del que havíem previst.” El ministre de Finances, Eric Jover, ha celebrat les bones dades que deixen entreveure les estimacions inicials en relació al PIB d’Andorra el 2021. El Govern havia projectat un creixement de l’economia del 6% i el producte interior brut nominal, segons les dades publicades aquest dijous per Estadística, ha experimentat una crescuda de l’11%. “Ens n’hem de felicitar”, ha indicat el titular ministerial.

Jover ha recordat que el 221 “no va ser un any on les coses anessin bé” i ha deixat clar que “el primer trimestre va ser desastrós” amb les estacions d’esquí només útils per als residents. Certament, ha indicat el ministre, la sensació és que les coses van millorar posteriorment i ja hi havia una sensació bona, especialment al final d’any, que les dades objectives haurien corroborat a l’alça. “La sensació era molt positiva” i ho continua sent aquest inici d’any. De fet, si es compara el primer tram del 2022 amb el mateix període del 2021, enguany torna a sortir molt més ben parat.

El ministre de Finances ha reconegut que “ens ha sorprès la capacitat de recuperació del teixit econòmic” i ha assegurat que “el sector turístic ha sortit reforçat després de la Covid” perquè Andorra s’ha plantat com una destinació atractiva, especialment per al visitant de proximitat. Jover ha recordat que si fins fa pocs anys les compres eren el primer motiu per escollir el Principat com a destinació, aquesta situació ha canviat i ara l’entorn natural és un excel·lent reclam.

TENSIONS PER LA GUERRA

Certament, no tot són flors i violes i “no podem esperar turistes russos ni bielorussos” els propers mesos. En canvi, sí que es pot preveure que el conflicte bèl·lic a Ucraïna tensi alguns sectors de l’economia més enllà del que es preveia i durant més temps. Especialment l’energia però també els hidrocarburs. Jover ha explicat que producte de les oscil·lacions a l’alça dels carburants o l’electricitat, s’esperava que la inflació sigués important fins a mitjan any, que no es pogués controlar fins llavors, i que ara aquesta tensió cal ampliar-la a tot l’exercici.

Per tant, el principal impacte de la guerra té a veure amb el sector energètic i el fet que caldrà traslladar una part de l’encariment a la ciutadania. Jover no ha avançat per on pot anar l’increment de les tarifes de FEDA. També hi pot haver un conjunt de productes que per efectes col·laterals a la guerra i per l’alt ús que fan d’energia per a la seva producció acabaran encarint-se i això contribuirà indirectament a la inflació. El sector de la construcció en resultarà clarament afectat, ha vingut a dir Jover.

El ministre ha reconegut la importància de la construcció durant la pandèmia. “Sort n’hem tingut”, ha dit expressivament Jover, que ha explicat que aquest sector “continuar tibant” però que es pot veure perjudicat per l’encariment, s’ha dit, d’alguns materials. El titular ministerial ha afirmat que no s’esperen problemes derivats del fet que eventuals inversors russos al país no puguin complir els seus compromisos. Ara, sí que caldrà està atent, ha admès, a l’evolució de la construcció, que té “un ritme important però és un sector cíclic. I hem de mirar que no hi hagi una davallada després de la puja”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending