Jover manté que la garantia a Crèdit Andorra per la compra de Vall Banc és “una pràctica habitual”

El ministre de Finances troba del tot normal que l’AREB assumeixi els possibles perjudicis derivats del ‘cas BPA’ perquè “és la primera interessada” que la compra-venda es dugui a terme

Oficines de Vall Banc i Crèdit Andorrà a la plaça Rebés.
Oficines de Vall Banc i Crèdit Andorrà a la plaça Rebés. Toni Solanelles

El Govern ha beneït del tot la com a mínim controvertida garantia que l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ofereix a Crèdit Andorrà com a comprador de la part bona de Vall Banc per tal d’assegurar que davant un eventual perjudici derivat d’accions judicials derivades del ‘cas BPA’ el banc adquirent no hagi d’afrontar ni un cèntim d’euro. El ministre de Finances, Eric Jover, ha assegurat que en operacions “‘aquesta tipologia” és “una pràctica habitual” oferir “certes garanties”.

L’AREB preveu en el seu projecte de pressupost per al 2022 que dels 22 milions que preveu ingressar de JC Flowers com a accionista de Vall Banc en virtut dels acords signats al 2016 i en concepte el banc sorgit dels actius bons de la nacionalitzada BPA, 5,5 milions d’euros serveixin per constituir una garantia en benefici de Crèdit Andorrà per l’eventual cas que sorgissin contingències derivades dels litigis referents al ‘cas BPA’. Jover ha assegurat aquesta tarda que no entendria que altres bancs de la plaça es poguessin sentir molestos per aquesta clàusula.

A la plaça Rebés hi coincideixen, molt a prop, dues oficines, de Crèdit i de Vall Banc.

Relacionat

L’AREB cobrirà els conflictes judicials que pugui tenir Crèdit per la compra de Vall Banc

El titular de Finances ha defensat la decisió oficial presa per l’AREB perquè “com a gestor inicial” del banc pont havia de mirar pel millor escenari. En aquest sentit, i davant dels compromisos establerts en el contracte amb JC Flowers, que estructuraven en un seguit de fases els pagaments per la compra-venda dels actius que van donar lloc a Vall Banc, l’AREB era “la primera interessada”, segons Jover, en què l’operació de compra-venda s’acabi fent. I si la garantia a Crèdit Andorrà hi ajuda, millor que millor, ha vingut a dir el titular de Finances.

IMG 1974
Eric Jover durant la tradicional compareixença de premsa dels dimecres. Toni Solanelles

Eric Jover ha assegurat que si la venda al seu dia del banc pont, que es va passar a denominar Vall Banc, “no s’hagués estructurat d’aquesta manera”, és a dir, si no s’haguessin ofert unes condicions irrisòries per a un bon pastís, “els actius s’haguessin perdut i els costos s’haurien hagut d’assumir igualment”. El que està clar és que tant JC Flowers com Crèdit Andorrà en surten clarament beneficiats, i els maldecaps, si hi són o hi fossin, els tindrà l’administració estatal.

Justament, Jover ha tornat a enfilar-se quan l’Altaveu li ha demanat, textualment, si li semblava normal, que “empreses privades es mengin el tall, i l’administració pública hagi de rossegar els ossos”, alhora que ha negat que la inclusió de la clàusula de garantia generi cap competència deslleial amb altres empreses o bancs del sector. Del país mateix. En aquest sentit ha recordat que altres entitats van estar interessades en adquirir Vall Banc i “estic convençudíssim que haurien també estipulat les clàusules” que haguessin cregut escaients.

Comentaris (13)

Trending