Jover garanteix a l'OCDE la voluntat de continuar treballant en l'homologació del sistema fiscal

El ministre ha dipositat a la seu de l’organisme internacional l’instrument de ratificació del Conveni Multilateral per a l’aplicació de les mesures relatives als convenis per prevenir l’erosió de la base imposable i el trasllat de beneficis, ratificat el passat mes de juny pel Consell General

Comentaris

El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann i el  ministre de Finances, Eric Jover.
El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann i el ministre de Finances, Eric Jover. SFGA

El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, –juntament amb el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà– ha mantingut una reunió amb el secretari general de l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), Mathias Cormann. La trobada és la primera que Jover té amb Cormann des que aquest va ser nomenat màxim responsable de l’OCDE al juny del 2021. Jover ha compartit amb el secretari general la voluntat del Govern de continuar treballant en el marc inclusiu de l’OCDE per garantir l’homologació del sistema fiscal andorrà mantenint la seva competitivitat.

Així mateix, Eric Jover ha dipositat a la seu de l’OCDE l’instrument de ratificació del Conveni Multilateral per a l’aplicació de les mesures relatives als convenis fiscals per prevenir l’erosió de la base imposable i el trasllat de beneficis (MLI), ratificat el passat mes de juny pel Consell General, i l’ha compartit amb el seu secretari general.

Aquest Conveni multilateral respon a la necessitat de crear un mecanisme eficaç per implementar certes modificacions en línia amb el Pla BEPS de l’OCDE en el conjunt de la xarxa de convenis, a fi d’evitar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda existents dels països, sense haver de tornar a negociar-los bilateralment. El Conveni multilateral modifica de forma automàtica i simultània els convenis fiscals que es designin com a coberts pel Conveni multilateral pels Estats .L'acció 15  del Pla BEPS estableix que la raó que motiva l’aprovació d’aquest instrument multilateral radica en la globalització que ha produït llacunes i divergències entre els diversos sistemes tributaris.

Això ha impulsat a realitzar una revisió dels Convenis de doble imposició que existeixen signats en l’àmbit de l’OCDE i que s’han quedat obsolets a causa dels diferents canvis normatius, a la globalització i al sistema tributari actual. Per tant, aquest fet va ser detectat fa uns anys, concretament en l’exercici 2012, quan algunes multinacionals reduïen la càrrega tributària i traslladaven els seus beneficis fiscals d’un país a un altre.

Aquest fet ha generat un problema social i un perjudici entre els diferents estats, una cosa  que va impulsar l'OCDE a imposar mesures de caràcter urgent entre elles l’aprovació del pla BEPS. Va entrar en vigor el 28 de febrer de 2016 i pretén regular la planificació fiscal agressiva de les multinacionals per aconseguir reduir la seva càrrega impositiva. Està basat en 15 accions o mesures desenvolupades que han de permetre controlar el problema de l’evasió i la planificació fiscal per part de les multinacionals.

Cal destacar, per altra banda, que els CDIs són un element clau per promoure la diversificació econòmica del país. Andorra actualment té vuit convenis ratificats, un de signat i està treballant per eixamplar encara més aquesta xarxa en el curt termini. L'ambaixadora d'Andorra a França, Eva Descarrega també ha estat present a la reunió.

Etiquetes

Comentaris

Trending