Jover s’atrinxera en el “caràcter reservat de la informació” per ‘segrestar’ els comptes de BPA

L’aparició dels balanços del banc intervingut no fa modificar al ministre de Finances la defensa de l’AREB en la decisió de no lliurar la comptabilitat de l’entitat alhora que assegura que el desequilibri cal cercar-lo ja “en la gènesi” de la resolució

Eric Jover durant els moments previs a la compareixença d'aquesta tarda.
Eric Jover durant els moments previs a la compareixença d'aquesta tarda. J. A. VILADOT / SFGA

La filtració dels balanços de la nacionalitzada Banca Privada d’Andorra (BPA) a partir de les declaracions fetes davant el departament de Tributs els anys 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 no altera ni un mil·límetre la posició del Govern, almenys de portes en fora, en relació amb la defensa a capa i a espasa del fet que l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) s’oposi reiteradament a lliurar els comptes del banc intervingut. El ministre de Finances, Eric Jover, s’atrinxera en el suposat “caràcter reservat de la informació” per mantenir la comptabilitat oficialment en un calaix.

La documentació annexada en alguna de les informacions que han aparegut en mitjans de comunicació espanyols i analitzada, entre altres, per l’Altaveu, ha generat aquest dimecres un notable impacte en cercles financers i econòmics del país. El xiuxiueg es manté, però, sota la taula. El deteriorament dels comptes de BPA i les implicacions que això podria arribar a tenir, hores d’ara difícils d’anticipar, són d’allò més preocupants per molt ferro que li vulgui treure el Govern i que, públicament, hagi verbalitzat el titular de Finances i portaveu governamental.

El titular de Finances no s’ha volgut referir en cap cas a la filtració de la documentació, que no deu haver estat prou ben custodiada perquè hagi acabat apareixent públicament encara que no hagi estat per la via que hauria correspost. Justament, Jover, que no ha volgut confirmar la veracitat de la informació que ha transcendit però que en cap cas l’ha negat, ha afirmat que és “extremadament prematur” poder avançar com acabarà el procés de resolució davant el fet que hi ha moltes persones bloquejades amb processos judicials oberts.

Seu central de BPA.

Relacionat

La gestió de l’AREB genera unes pèrdues d’uns 500 milions a la BPA ‘intervinguda’

A més a més, ha manifestat el ministre, cal veure quins seran els propers passos que decideix fer l’AREB. En tot cas, lliurar la comptabilitat de BPA al Tribunal de Comptes per molt que li ho demani no sembla que sigui el camí. Cert que Jover s’ha desmarcat d’alguna manera de l’agència estatal dient que és independent i que ell com a ministre de Finances “no tinc accés a aquesta informació”, la referida als balanços de BPA. “No em pertoca”, ha insistit. Amb tot, però, s’ha posicionat ben al costat de l’AREB a l’hora de mantenir que els comptes no seran lliurats entre altres coses perquè així ho ha avalat el poder judicial. I la filtració de la documentació “no canvia l’element de decisió que teníem”.

Una decisió, ha dit, fonamentada en el fet que es considera que BPA continua sent una entitat de dret privat, és una empresa privada i, en conseqüència, i atenent-se també a allò que estableix la legislació que regula l’AREB, en tractar-se d’informació de caràcter reservat no hi ha lloc a cap lliurament. Això no treu que les xifres que han aparegut derivades dels balanços no evidenciïn un forat de 208 milions només en la gestió ordinària, per dir-ho d’alguna manera, que l’ens públic de resolució creat expressament per gestionar BPA ha fet entre el 2016 i el 2020.

Un forat més que significatiu que hauria deixat el patrimoni net de l’entitat en un negatiu de 190 milions d’euros. Amb tot, Jover ha assegurat que si les dades que contenen els balanços filtrats “són correctes”, “alguns dels titulars” que han aparegut no estan encertats, atès que “una part important de les xifres provindrien de la gènesi” de la resolució i, per tant, ha vingut a dir el titular de Finances, el desequilibri comptable ja era previ a l’entrada de l’AREB. En fi, pilotes fora i a seguir.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending